NFT alanında aktifseniz, muhtemelen Yuga Labs adını biliyorsunuzdur. Şirket, 2021’de piyasaya çıktı ve şimdiye kadarki en büyük NFT projelerini başlattı. Bored Ape Yacht Club (BAYC) ve CryptoPunks koleksiyonlarına sahiplik yapan şirket, adından sıkça söz ettiriyor. Bugün, koleksiyonlarındaki tüm NFT’leri alıp satsaydınız, milyarlarca dolar kazanırdınız.
Başka bir deyişle, Yuga Labs, kripto ve NFT ekosistemindeki tüm en büyük şirketlerle bağları olan, olağanüstü güçlü ve etkili bir kuruluştur. Şirketin kuruluş amacı, tamamen NFT’ler etrafında dönen bir medya imparatorluğu kurmaktı. BAYC NFT’lerini yayınlamak, bu tutkuyu gerçekleştirmenin ilk adımıydı. Ancak şirket, 2022 için hedeflerini çok daha yükseğe koydu. Artık amaçları, Metaverse’ye hükmetmek. NFXhaber olarak, bu dev şirket hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizin için derledik.
Yuga Labs nedir?
Yuga Labs, Şubat 2021’de ABD’nin Deleware eyaletinde kuruldu. Şirket, bugüne kadar dünyanın en büyük ve en karlı NFT projesi olan Bored Ape Yacht Club’ı (BAYC) yaratmasıyla tanınmaktadır. BAYC, 10.000 benzersiz Bored Ape’den oluşan bir NFT koleksiyonudur. 23 Nisan 2021’de Yuga Labs, BAYC darphanesini piyasaya sürdü ve son satış 1 Mayıs olarak belirlendi. Koleksiyonun başlangıç taban fiyatı 0,08 ETH’ydi. Bununla birlikte sadece birkaç ay sonra, taban fiyat 44 ETH’ye kadar çıktı. Buna göre bugün, NFT koleksiyonu milyarlarca dolar değerinde.
Ama BAYC sadece başlangıçtı. 18 Haziran 2021’de Yuga Labs, BAYC sahiplerine özel Bored Ape Kennel Club (BAKC) adlı bir yan koleksiyon başlattı. Ardından 28 Ağustos 2021’de Mutant Ape Yacht Club’ı (MAYC) piyasaya sürdüler. Her iki koleksiyondaki NFT’ler ikincil piyasalarda hızla on binlerce dolara alıcı buldu. Böylece dünyanın en ünlü insanları, BAYC ve onun yan koleksiyonlarını satın almaya başladı.
Yuga Labs’ın 127 milyon dolarlık şaşırtıcı bir gelir elde ederek oldukça kazançlı bir 2021 yaşadı. Bunun ardından, şirketin tek bir şeye odaklandığı görüldü: genişleme. Mart 2022’de şirket, pazardaki en değerli NFT koleksiyonları arasında yer alan CryptoPunks ve Meebits’i satın aldı. Ayrıca, Otherside isimli yeni bir Metaverse projesi başlattı. Buna ek olarak, yakın zamana kadar, şirketin kendisi hakkında nispeten az şey biliyorduk. Ancak Yuga Labs, NFT ekosistemindeki en baskın oyunculardan biri olarak ortaya çıktı. Böylece, giderek daha fazla inceleme altına girdi.
Yuga Labs’ı kim kurdu?
Bir süredir BAYC projesinin arkasındaki kişilerin kimliği bilinmiyordu. Yuga Labs, Gordon Goner ve Gargamel takma adlarını kullanan iki kişi tarafından yönetiliyordu. Bu kişiler, Emperor Tomato Ketchup ve Sass isimli iki yazılımcıdan destek alıyordu. Buzzfeed, Gargamel ve Gordon Goner’ı etkili bir şekilde ifşa etti. Buna göre yöneticiler, sırasıyla Greg Solano adında bir yazar ve Wylie Aronow adındaki eski bir öğrenciydi. Böylece, bu Web3 takma adı ortadan kalkmış oldu ve BAYC’ın yöneticilerini öğrendik. Bunun ardından, projenin kalan iki üyesi Sass ve Emperor Tomato Ketchup öne çıkarak adlarının Zeshan ve Kerem olduğunu açıkladı.
Bu ifşa etme olayına Web3 dünyasında “Doxxing” deniyor. BAYC Doxxing, Web3 dünyasındaki anonimlik hakkında bugün de devam eden çok önemli bir tartışmayı ateşledi. Hikâyenin arkasındaki gazeteci olan Buzzfeed kıdemli teknoloji muhabiri Katie Notopoulos, Doxxing’in, milyarlarca dolarlık bir şirketin şeffaf hale gelmesi için önemli olduğunu ifade etti. Buna karşılık, Yuga Labs’in CEO’su Nicole Muniz, anonimliğin mutlaka hesap verebilirlik eksikliğine eşit olmadığını iddia etti. Her iki tarafın da haklı olduğu noktalar var.
BAYC’nin kurucuları Nisan 2021’de NFT projelerini başlattıklarında isimsiz kalmayı tercih ettiler. Bununla birlikte, bir takma ad perdesinin ötesinde, bu anonimlik, hiçbir zaman gerçek değildi. Yuga Labs, Delaware’de resmi olarak kayıtlı bir işletmedir ve Buzzfeed, iki kurucuyu belirlemek için kamuya açık kayıtları taradı. Burada temiz ve mantıklı bir etik çizgi çizmek kolay değil ve NFT topluluğu hangi tarafın haklı olduğu konusunda ikiye bölünmüş durumda. Buna göre, bu tartışma henüz bitmekten çok uzak.
Yuga Labs’ın finansmanı ve kârı
Mart ayında Yuga Labs bir finansman turunda, 450 milyon dolar topladı. Böylece şirket, toplam 4 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaştı. Finansman turunu Andreessen Horowitz (a16z) yönetti. a16z, Dapper Labs, Coinbase ve OpenSea gibi Web3 organizasyonlarını güçlendiren bir risk sermayesi şirketidir. Turun diğer yatırımcıları ise Animoca Brands, Samsung ve Google Ventures’di. Yuga Labs, 2021’deki başlangıcından bu yana dikkat çekici bir başarı sağladı. Ayrıca, bu dalgayı daha fazla büyümek için kullanmaya devam ediyor. Buna göre şirket, Otherside’daki sanal arazilerin satışıyla 2022’de 455 milyon dolar gelir elde etmeyi bekliyor.
Yuga Labs Yönetim Kurulu ve çeşitli bağlantılar
Yuga Labs’in CEO’su Nicole Muniz ve a16z genel ortağı Chris Lyons, şirketin yönetim kurulunu oluşturuyor. Lyons, Yuga’nın Mart finansman turu sırasında ekibe girdi. Ancak, BAYC’nin genişletmelerinin nasıl yürütüldüğüne bakıldığında işler biraz daha karmaşık hale geliyor. Yuga Labs’in projeleriyle ilgili önemli karar verme işlemlerinin çoğu burada gerçekleşiyor.
Yuga Labs’tan ayrı ve bağımsız bir kuruluş olan ApeCoin DAO, BAYC evrenindeki ürünler, oyunlar ve hizmetlerde kullanılacak bir kripto para birimi olan ApeCoin’i (APE) piyasaya sürdü. DAO, kökleri Web3’ün altındaki bir tanım olan “merkeziyetsiz özerk organizasyon” anlamına gelir. İki kuruluş arasında çok yakın ilişkiler var. Ancak Yuga Labs, ApeCoin’den hiçbir şekilde sorumlu olmadığı konusunda ısrarcı. Aslında Web3 şirketleri, token çıkararak bunları kayıt dışı menkul kıymetler olarak satıyor. Bu nedenle, ABD SEC tarafından cezalandırılıyor ve inceleniyorlar. Yani, Yuga Labs’ın ApeCoin’e mesafeli olması oldukça mantıklı.
ApeCoin’in şüpheli dağıtımı
Ancak, bağımsız oldukları iddiası ilk kabul etmek oldukça zor. ApeCoin piyasaya sürüldüğünde, Yuga Labs, APE’yi BAYC evrenine seve seve dahil etti. Ayrıca şirket, ApeCoin DAO hazinesine 1/1 NFT hediye etti. ApeCoin DAO’nun şu anki yönetim kuruluna bakmak, beş üyeden oluşan davalarına yardımcı olmuyor. ApeCoin piyasaya çıktığında hemen büyük borsalarda işlem görmeye başladı ve çok değerli hale geldi. Şu anda, tek bir APE 8 doların biraz üzerinde işlem görüyor. DAO, çeşitli gruplara ve bireylere aşamalı olarak bir milyar ApeCoin sağlayacak. Bu, tokenlerin dağıtımını olayın merkezine taşıyor.
Buna göre APE arzının, yüzde 15’i Bored Ape ve Mutant Ape sahiplerine bölünecek. Kalan tokenler DAO’nun hazinesine gidecek. Yüzde 16’sı Yuga Labs’ın kendisine gidecek. Yüzde 14’ü “lansmana katkıda bulunanlara” saklanacak. Ayrıca, bu katkıda bulunanların kim olduğu konusunda çok az ayrıntı mevcut. Ancak, a16z ve Animoca Brands gibi yatırımcıları içermesi muhtemel. Kalan yüzde sekiz doğrudan Yuga Labs’ın kurucularına gidecek. Yuga Labs, ApeCoin’in yaratılmasında parmağı olmadığını iddia ediyor. ApeCoin DAO’nun yönetim kurulundaki en az bir üyeyle oldukça yakın iş bağları var. Bununla birlikte, tokenin arzından kayda değer bir pay alıyorlar.
Metaverse’nin geleceği için mücadele
Mart ayında Yuga Labs, Otherside’ı duyurduğunda, NFT topluluğu not aldı. Şirketin metaverse projesi, bugüne kadar üstlendiği en büyük proje. Şirket, Web3 sakinlerini topluluklarına çekmeye çalışırken rakipleri olduklarının farkında. Meta, kendi Metaverse’sinin geleceğine sıkı sıkıya bağlı ve kesinlikle niyetlerini destekleyecek kaynaklara sahip.
Buna rağmen Yuga Labs taraftarları, alanı tekelleştiren Meta gibi geleneksel şirketlere karşı duruyor. A16z’nin genel ortağı Chris Dixon, The Verge ile yakın zamanda yapılan bir röportajda konuyla ilgili şunları söyledi:
“Meta’nın bu tür baskın dijital deneyim sağlayıcısı olduğu bir gelecek var. Bu gelecek, tüm para ve kontrolün o şirkete gittiği distopik bir yer”
Yuga Labs, diğer Big Tech oyuncularından da zorlu bir rekabetle karşı karşıya. Apple, Google ve Microsoft, kendi Metaverse’lerini oluşturmak için kolları sıvadı. Ethereum tabanlı Decentraland Metaverse’deki bir arsa 2,4 milyon dolara alıcı buldu. Yuga Labs’in uzun vadede bu şirketlerle rekabet edip edemeyeceği belli değil. Ancak, bugüne kadarki genişlemenin hızı göz önüne alındığında Yuga’nın önemli bir rakip olacağı ortada.
Yuga’nın bu Web3 alanlarını nasıl inşa etmeyi seçtikleri ise başka bir belirsizlik. Yuga Labs’ın web sitesinde, şirketin misyon beyanı koyu siyah beyaz harflerle yanıp sönüyor: ‘Web3’ün potansiyelinin gerçekleştirilebileceğine inanıyoruz. Sınır yok, sadece birlikte havalı şeyler yapan insanlar var’ yazıyor. NFT topluluğunun geleceğini şekillendirirken bu retoriği yaşatıp yaşatmayacaklarını zamanla göreceğiz.