Web3 ile ilgili konuşmalar internette dolaşmaya devam etmekte. İnternetin olası ve önceden hayal bile edilemeyen ademi merkeziyetçi geleceği hakkında giderek daha fazla tartışılıyor. Web3 terimi, teknolojinin devlerini bile yeni dünya için ortaya çıkardı.
McCormick tarafından tanımlanan, yaratıcılara ve kullanıcılara ait, gelişmekte olan bir merkezi olmayan internet kavramı, kripto para birimi ve bitcoin hakkındaki konuşmaların ötesinde şekillenmeye başlıyor. Meta, IG. Amazon, Sony, Twitter ve Tesla gibi önemli sayıda büyük teknoloji şirketi ve endüstri lideri , potansiyeliyle ilgilenmeye ve Web3’ü iş modellerine dahil etmeye başlıyor.
Web3 nedir?
Web3 üçüncü boyuttaki internet değildir. Basit bir deyişle, ilk olarak, şu anda kullandığımız ve bildiğimiz şekliyle internetin (Web2), verilerin çoğunluğunun bir avuç kilit oyuncu tarafından tutulduğu ve kontrol edildiği mevcut merkezi durumundan merkezi olmayan bir ağa geçişidir. Blokchain, sunucu yerine ağı birden çok bilgisayar sisteminde şeffaf bir şekilde depolandığı Web3’ü destekler. Sonuç olarak, bilgileri değiştirme, sansürleme veya silme girişimleri tüm ağı uyarır.
İnternetin Evrimi
İnternetin şu anda sahip olduğumuz ilk biçimi, en iyi şekilde, kuruluşlara ait. Yalnızca onlar tarafından statik sayfaların “salt okunan” biçimi olarak adlandırılmakta. Tek yönlü bir iletişim aracıydılar ve kullanıcılar onlarla etkileşime geçemedi. 2020’de bir Twitter kullanıcısı tarafından ortaya atıldığı şekliyle: “Okuma-yazma” dönemi olarak da bilinmekte. Şimdi ise mevcut yaygın aşama olan Web2’ye evrildik. Ve internet etkileşimli hale geldi.
Şirketler, yalnızca verileri yayınlamayı bıraktı. Bunun yerine kullanıcıların içerikle katkıda bulunabileceği ve birbirleriyle bağlantı kurabileceği platformlar oluşturmaya başladı. Ardından, daha fazla insan interneti kullandıkça, en başarılı teknoloji ve veri tabanlı kuruluşlardan birkaçı, web trafiğinin büyük çoğunluğu ve yarattığı değer üzerinde artan bir tekel elde etti. Reklamlarla beslenen gelir yaratma modeli de Web 2.0’dan doğdu. Kullanıcılar içeriğe katkıda bulunabilmekteydi. Ancak hiçbir ticari hak veya iddiası da yoktu. Ayrıca ticarileştirilmesinden hiçbir şekilde kar elde etmediler.
Web3 101
Web3 özünde, internetin kullanıcılara ve yaratıcılara ait olan bir okuma-yazma-kendi evrimidir. Kullanıcılar için belki de en göze çarpan özellik, oluşturdukları içeriğe sahip olmaktır. Ve bunlardan para kazanma konusunda yeni kazanılan yetenektir. Bu, blockchain teknolojisi kullanılarak mümkün kılınmıştır. Şu anda, içerik oluşturucular teknolojiyi OpenSea, Solana ve Decentraland gibi Web3 platformlarında pazarlıyorlar. Bu teknoloji şimdilik NFT ve metaverse alanında kullanılmakta.

Web2 ve Web3 arasındaki diğer bazı temel ayrımlar, kullanıcıların gelecekte ziyaret ettikleri her site için ayrı oturum açmak zorunda kalmak yerine, bilgilerini taşıyan merkezi bir kimlik kullanabileceklerini içermekte. Ayrıca, onlara seçimler üzerinde oy verme veya özelliklerin kilidini açma yeteneği veren coinler kazanarak veya satın alarak, kullandıkları platformlarla etkileşimleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olacaklar.