Türkiye’de ilk kez fiziksel olarak gezilebilen bir NFT sergisi çıkış yaptı. Bu sergiye ev sahipliği ise Üsküdar Belediyesi yapmakta. Üsküdar Nevmekan Sahil’de düzenlenen NFT sergisine yoğun ilgi devam etmekte. Sergiye Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’de katılım gösterdi. Böylece ilgi çok daha fazla arttı.
Sergi ile tarihi asırlar öncesine dayanan simge yapılar, 360 derece panoramik bir Üsküdar portresi ile izleyicilerin beğenisine sunulmakta. Sergi açılışına katılan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, NFT çalışmalarını inceleyerek eserler hakkında bilgi aldı. Sergiden ve ortamdan çok memnun olduğu dikkat çeken Başkan Türkmen böyle etkinliklerin daha sık tekrarlanması gerektiğini dile getirdi. Böylece Türkiye’de ilk kez bir belediye kendi fiziksel NFT sergisini yapmış oldu.
Serginin açılışında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, şunları söyledi:
İşin içerisine dijital gelişmeler girince bizler de bu konuya adapte olmaya çalışıyoruz. Bu NFT sergisinde dijital dünyada tarihi mekanların ne kadar güzel ve ilgi çekici bir hale geldiğini görüyoruz. Hatta Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Hızla entegre oluyoruz. Bunun en güzel örneklerinden birisi de bugün açtığımız NFT sergisi. Bu tarz yeni gelişmeler hayatımızı öyle bir noktaya taşıdı ki tarihi güzellikleri bunlarla birleştirdiğimizde ayrı bir güzellik ortaya çıkıyor. Özellikle başta gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızı bu sergiye davet ediyorum.
Kurdelenin kesimiyle birlikte açılmakta olan sergiye ilgi çok büyüktü. Henüz ilk kez denenmiş olmasına rağmen Başkan ilgiden memnun gözükmekteydi. Açılışla birlikte konuşmasını yapan Başkan Türkmen, sergiye katılım gösteren konuklarla tek tek sohbet etti. Bunun dışında sergideki her NFT’yi de uzun uzun inceledi. Serginin en ilgi çeken NFT parçaları ise 360 derece panoramik Üsküdar portresi oldu.
NFT Sergisi Artık Bize Yabancı Değil!
Birçok açıdan hem katılımcıları hem yapımcıları için mutluluk veren bir çalışma olduğu çok açık. Türkiye’nin de dijital dünyada ağırlığını artırmak yeni yetişen NFT sanatçıları için şimdiden umut vaat ediyor. Türk sanatçıların bu alanda büyük ses getirmeye başladığı da bir gerçek. Örneğin, Sanatçı Refik Anadol’un Casa Batllo NFT eseri, 1.3 milyon dolara açık artırmayla satıldı. Sanatçı, NFT’yi Barcelona’da bulunan bir evin ön cephesinin yeniden tasarlayarak üretti.
NFT alanında kendine yer edinen Türk sanatçı Refik Anadol, yeni bir başarıya imza attı. Buna göre Anadol, NFT’yi ünlü mimar Antoni Gaudi’nin simgesel eseri olarak görülen evin ön cephesini yeniden tasarlayarak yarattı. “Casa Battlo: Yaşayan Mimari” isimli NFT, New York Rockefeller Plaza’daki Christie’s Müzayede Evi’nde yapılan açık artırmada satışa çıktı. Benzersiz bir dijital sanat eseri olan NFT, satışa çıkışının ardından çabucak alıcı buldu.
Bunun dışında İrfan Önürmen NFT koleksiyonu, Amerika’da bir sergiye konu olan ilk Türk NFT sanatçısı. Türk dijital sanat tarihinde umarız ki yeni ve başarılı sanatçılar bulunmaya devam eder.