Tezos, NFT için dünyanın en popüler blok zincirlerinden biri haline geldi. NFXHaber olarak Tezos’un bu hızlı yükseliş nedenlerini yazdık.
2021 boyunca, NFT’lerin ve blok zincir teknolojilerinin çevresel etkisine ilişkin endişeler arttı. Tezos çok daha çevreci bir alternatif olarak duruyor. Sonuç olarak, mantar olmayan ekosistem genişledikçe Tezos NFT pazarının popülaritesi önemli ölçüde arttı.
Tabii ki, dikkate alınması gereken ölçeklendirme faktörleri de var.
Diğer birçok blok zincirinin mücadele ettiği hızlı ve ucuz işlemleri sayesinde Tezos başarılı görünüyor. Ek olarak Tezos, “gelişmek üzere tasarlanmış” bir blok zinciridir. Güvenliğe odaklanması ve bir dizi yükseltilebilir özellik, yıllar boyunca ona çok ilgi gösterdi.
Bu yazı, Tezos ekosistemine sorunsuz bir şekilde katılmak için bilmeniz gereken her şeyde size yol göstermeyi amaçlamaktadır. Burada, Tezos’un ne olduğuna, nasıl çalıştığına, Tezos kripto ve NFT’lerine neden bu kadar ilgi duyulduğuna ve en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi yazdık.
Tezos blok zinciri nedir?
Tezos, 2017 yılında Kathleen Breitman ve Arthur Britman tarafından kurulmuştur. Özünde Tezos, varlıklar ve uygulamalar için açık kaynaklı bir platformdur. Akıllı sözleşmeler oluşturmak ve merkezi olmayan uygulamalar (dApp’ler) oluşturmak mümkündür. Bu yüzden, diğer blok zincirleri ile benzer özelliklere sahiptir.
Tezos’un yerel kripto para birimi XTZ’dir. Blockchain’in NFT’ler için popülaritesine rağmen, kripto para birimi piyasa değeri açısından yaklaşık 50. sırada yer alıyor. Yine de, Tezos’un pazarda öne çıkma konusunda eksikliklerini, inovasyonla telafi etmeye çalışılmaktadır.
Tezos blok zincirinin en benzersiz ve ilginç yönlerinden biri, kendi kendini değiştirme yeteneğidir. Kısacası, protokolünü yükseltmek için resmi bir süreç kullanarak zaman içinde kendini geliştirebilmektedir. Birçok blok zinciri, resmi yönetişim yapılarından yoksundur. Sonuç olarak, kararlar genellikle küçük bir grup tarafından alınır ve tüm ekosisteme empoze edilmektedir. Tezos, protokol önermek, seçmek, test etmek ve etkinleştirmek için zincir üstü mekanizmalara sahiptir. Bu özellikler, Tezos’un faaliyete geçtiği ilk günlerinden bu yana geliştiricileri platformda dApp’ler oluşturmaya teşvik etmiştir. Bu yüzden, blok zincirini işlerlik konusunda kendisini lider olarak konumlandırdı.
Tezos nasıl çalışır?
Tezos, Ethereum ve diğer blok zincirler tarafından kullanılan İş Kanıtı (PoW) mekanizmalarının aksine, bir Hisse Kanıtı (PoS) konsensüs mekanizması üzerinde çalışır.
PoW, bilgisayarların blok zincirine bloklar ve işlemler eklemek için karmaşık bulmacaları çözmesi gerekir. Bu nedenle, PoW (Ethereum gibi) kullanan blok zincirlerin çalışması için çok fazla bilgisayar gücü yani çok fazla enerji gerekmektedir.
Öte yandan PoS, kullanıcıların rastgele bir blok doğrulayıcı olarak seçilme şansı için kripto para birimlerinin bir miktarını stake etmelerine olanak tanır. Bu tür bir mekanizma, blok zincirindeki blokları ve işlemleri doğrulamak için gereken hesaplama işini azaltırken sadakati ödüllendirir. Bu nedenle Tezos verimli bir şekilde çalışır ve diğer blok zincirlerinden çok daha düşük ücretler alır. Aslında, Ethereum’dan yaklaşık iki milyon kat daha az enerji kullanmaktadır.
Tezos NFT nasıl yapılır ve basılır
NFT’leri Tezos blok zincirinde basmak, örneğin Ethereum veya Solana’da basmakla hemen hemen aynıdır. Diğer blok zincirlerinde olduğu gibi, başlamadan önce bir cüzdan sahibi olmanız gerekmektedir. Ayrıca, para basma ve diğer işlem ücretleri için blok zincirinin yerel kriptosuna sahip olunması gerekmektedir.
Fiyat konusunda endişelenmeyin, daha önce belirtildiği gibi Tezos ücretleri, Ethereum blok zincirinden çok daha ucuzdur. Maliyet açıkça biraz dalgalanmaktadır. Ancak şu anki fiyatlarla Tezos’ta NFT basmak 0,20 dolar civarında. Tezos’un en popüler NFT pazarı olan Objkt’te, tam bir NFT koleksiyonu ve akıllı sözleşme oluşturmak size yalnızca 1 XTZ’ye (yaklaşık 2-3 $) mal olacak.
Basmak istediğiniz NFT türü, eninde sonunda, onu en başarılı şekilde nerede basacağınızı belirleyecektir. Dolayısıyla, sonraki adımınız ne tür bir NFT basmak istediğinizi belirlemek olacaktır. Bu kısım oldukça kolaydır. Ayrıca 1/1 (bire bir) veya bir baskı (aynı NFT’nin birden çok kopyası) oluşturmak isteyip istemediğinizi de dikkate almanız gerekir. Peşinde olduğunuz şey, CryptoPunks veya Bored Apes’e benzer büyük bir NFT koleksiyonunu basmaksa , bu büyüklükte bir girişime dalmadan önce bir sanatçı ve geliştiriciyle birlikte çalışmayı düşünebilirsiniz.
Her şey söylenip yapıldığında ve bir NFT’ye dönüşmek için doğru platformu bulmanız gerekmektedir.
Tezos NFT pazar yerleri
Diğer blok zincirlerinde olduğu gibi, meraklıların Tezos’ta NFT ticareti yapabilecekleri çok çeşitli yerler vardır. (Ethereum’un NFT pazarlarına benzer) çok sayıda ortama özgü pazar yeri olmamasına rağmen, Tezos pazar yerleri çok çeşitli küçük toplu ve büyük ölçekli koleksiyonlara ev sahipliği yapmaktadır.
Şu anda Objkt, Tezos zincirindeki en büyük ve en popüler pazar yeridir. Bu pazarı, Tezos NFT’leri için her şeyi barındıran OpenSea gibi düşünebiliriz. Başlangıçta, en popüler pazar Hic et Nunc idi. Ancak platform Kasım 2021’de durdurulduğunda, Objkt bu unvanın sahibi oldu.
Tezos’ta NFT Projeleri
Tezos üzerinden piyasaya sürülen bazı NFT projeleri şunlardır:
Tezzards
FixHash
Dogami
Ve liste uzayıp gidiyor. Daha fazla yaratıcı Tezos’a geçiş yaptıkça, popülerliği artacaktır.