Önceki gün Fransa’da Louvre Müzesi’nde sergilenen Mona Lisa tablosuna gerçekleşen pastalı saldırı dünya gündemine konu oldu. Bu saldırının ardından Mona Lisa’nın pastalı görüntüsü sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı. Pastalı Mona Lisa NFT oldu. NFXhaber olarak, detayları sizin için derledik.
Saldırıya Uğrayan Mona Lisa NFT Oldu
Fransa’da Louvre Müzesi’nde sergilenen Mona Lisa tablosuna önceki gün yapılan pastalı saldırı dünya gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Bununla birlikte eylemi gerçekleştiren saldırgan bu saldırıyı iklim sorununa dikkat çekmek için yaptığını söyleyerek, “Dünyayı düşünün. İnsanlar dünyayı yok etme sürecindeler!” ifadelerini kullandı.
Kısa süre içerisinde gündem olan olayın ardından, Türk bir sanatçı tarafından Mona Lisa’nın pastalı NFT’si yapıldı. Tasarımcı Can Aksu’nun yaptığı pastalı Mono Lisa NFT tablosu 0,1 Ethereum karşılığında satıldı.
Tabloya Gerçekleşen İlk Saldırı Değil!
Bu saldırı Mona Lisa tablosuna gerçekleştirilen ilk saldırı değil. 1956’da, tablo asitli saldırıya maruz kalmıştı. Resmin alt kısmı önemli ölçüde hasar görmüş ve daha sonra restore edilmişti. Benzeri bir olay daha yakın tarihte gerçekleşti. 2011 yılında bir Rus kadın, Fransız vatandaşlığına alınmaması sebebiyle saldırı gerçekleştirmişti. Gerçekleşen saldırı bir bardak çayı tabloya fırlatmaktı. Bu saldırıda tablonun koruyucu camı zarar görmüştü.
Mona Lisa Tablosunun Yolculuğu
Yüzyılın dehası olarak kabul edilen Leonardo da Vinci, ressam, heykeltıraş, astrolog, mimar, mühendis ve matematikçi. Üstelik bunlar gibi daha birçok unvana sahip. Vinci, tarihi bilgilere göre başyapıtı Mona Lisa’yı yapmaya 1503 yılında başlamış. Ayrıca 16. yüzyıl yağlı boya portresi olan resim halen Paris’teki Louvre Müzesi’nde Francesco del Giocondo’nun karısı, Lisa Gherardini Portresi başlığı altında sergilenmektedir. Tabloda oturmuş bir kadın resmedilmiştir, kadının yüzünün kime ait olduğu hala gizemini korumaktadır. Yüz ifadesindeki belirsizlik ve atmosferdeki ilginçlikler tablo hakkındaki çalışmaları devam ettirmektedir.
Tabloda yer alanın kadının kim olduğu günümüzde bile hala gizemini korumaktadır. Çeşitli iddialar ortaya atılan tablo hakkında gerçek bilgi henüz bilinmemektedir. Söylenen iddialardan biri bu kadının Da Vinci’nin annesi olduğu yönündedir. Bir diğer iddia ise tablodaki kadının Meryem Ana olduğu üzerine. Kimisine göre Floransa yöneticisi Giuliano de’ Medici veya Isabella d’Este olduğunu söylüyor. En ilginç iddia ise tablodaki kadının aslında Leonardo Da Vinci’nin kendisi olduğu fikri. Ancak tablonun yer aldığı Lourve Müzesi’nde Lisa Gherardini ismiyle yer alıyor.