NFT’ler 2021’de dünya çapında popülarite elde etti. Bununla birlikte, sonsuz sayıda potansiyel uygulamaya ve faydaya sahipler. Birçok kişi, onları pahalı JPG resimleri olarak görse de aslında bundan çok uzaktırlar. Bununla birlikte NFT’ler, hâlâ yolun başındadır. Bu nedenle, Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’in Soulbound Tokens’ı gibi farklı projeleri görmemiz biraz zaman alabilir. Şu an için, bu benzersiz dijital öğeler 7 kategoriye ayrılıyor. NFXhaber olarak, NFT türleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizin için derledik.
1. PFP’ler ve avatarlar
Bu tür, NFT alana uzak çoğu insanın NFT’leri düşündüklerinde aklına gelen şeydir. Twitter’da bu alan ile ilgilenen ünlü kişilere baktığınızda Bored Ape, CryptoPunks ve Doodles gibi PFP NFT’lerinden oluşan profiller göreceksiniz. Bir PFP veya avatar NFT’nin sahipleri, bunları kendi sosyal medya profillerinde kullanmakta özgürdür. Bu PFP öğeleri, koleksiyonlara ve dolayısıyla piyasaya büyük fayda sağlar. Bunun nedeni, insanların profil fotoğraflarını NFT’leri yaparak aslında koleksiyonun reklamını yapmasıdır. 2021’deki NFT patlamasından bu yana, çok sayıda ünlü sosyal medya profillerinde PFP NFT’leri kullandı. BLOND:ISH gibi sanatçıların PFP NFT’lerini Spotify profillerinde sergilediklerini bile görüyoruz.

2. Bire bir (1/1) NFT
NFT’ler basılarak üretilir. Bununla birlikte, içerik oluşturucuların, eserlerini, Blockchain’de farklılık gösterecek birden fazla sürüme bölme imkânı vardır. Yani, aynı parçanın farklı sürümleri görsel olarak birbirinden farksızdır. Ancak farklı sürüm numaralarına veya simge kimliklerine sahiptirler. Bu, bir sanatçının eserinin kullanılabilirliğini artırmak için harika bir yoldur. Bununla birlikte, bazı içerik oluşturucular, çalışmalarını bire bir NFT olarak basmayı tercih eder. Bu yoldan gitmek, yalnızca bir kişinin parçaya sahip olabileceği anlamına gelir. Ayrıca, doğal olarak NFT’ye piyasada daha fazla değer verir. Beeple, XCopy ve Pak gibi sanatçılar 1/1 NFT eserlerinden milyonlar kazandı. 1/1 NFT’ler, arzın azlığını kendi avantajlarına kullanmayı amaçlayan içerik oluşturucular için mantıklıdır.

3. Üretken sanat
Üretken sanat tam olarak kulağa nasıl geliyorsa öyledir. Bu, bilgisayarların bir şekilde ürettiği NFT’leri ifade eder. Genellikle üretken bir algoritma veya yapay zekâ (AI) tarafından oluşturulurlar. Bunun yanında, fiziksel robotlar tarafından oluşturulan bazı işler de bu tanımın kapsamına girer. Üretken sanat türü; Art Blocks, Autoglyphs ve Braindrops gibi projeler ile bir rönesans ve pazar patlaması yaşadı. Ayrıca bu projelerin, NFT yaratmak isteyen içerik üreticilerine yardımcı olduğunu görüyoruz. Böylece, alana sağlam bir giriş yapabiliyorlar.
4. Koleksiyon
Spor ticaret kartı ve hatıra eşyası pazarındaki son patlama sadece gerçek dünyada yaşanmadı. NBA Top Shot gibi NFT projelerinin kanıtladığı üzere, çevrimiçi alanda da bu tür öğeler popüler. NBA Top Shot’ın iyi belgelenmiş yükseliş ve düşüşleri oldu. Ancak koleksiyon ürünleri, zaten popüler olan IP ile ilgili olduklarında, NFT projeleri için uygun bir format olmaya devam ediyor. Tıpkı gerçek dünyadaki gibi, NFT koleksiyonları da değişen derecelerde değere sahiptir. Bu değer ise nadirlik ile belirlenmektedir. Tür, koleksiyonlarını tamamlama ve üzerinden para kazanma isteyen koleksiyoncuları kendine çekiyor.

5. Fotoğraf NFT parçaları
Fotoğraf NFT’lerinin popülaritesi artıyor. Buna göre, birçok ünlü fotoğrafçı NFT alanına dalıyor. Ek olarak, bu tür NFT’lerin pazardaki payı artmaya devam ediyor. Şimdiye kadar Julie Pacino, Justin Aversano, JN Silva ve Lynsey Addario gibi fotoğrafçıların NFT alanına girdiğini gördük. Ayrıca, dijital eserlerini başarılı bir biçimde satmayı başardılar. NFT’lerin bu segmenti büyümeye devam edecek gibi duruyor. Alanda daha önce keşfedilmeyen bölgeleri keşfetmek için fotoğrafçılık gerçekten iyi bir yol. Bu sanat dalının, diğer türler ile birleştiğinde ortaya çıkanlar şaşırtıcı olacak.
6. Müzik NFT’leri
Müzik endüstrisi, çoğu sanatçıya, geçimlerini işlerinden kazanma şansı vermiyor. Gerçekten de müzisyenler, son derece ucuz paralara yıllarca iş yapmak zorunda kalıyor. Ajanslar ve yayın platformları, paranın çoğunu alırken, müzisyenler mücadele ediyor. İşte müzik NFT’leri tam bu noktada devreye giriyor. Bu tür bir NFT, müzik, albüm hatta şarkı videosunu bile içerebiliyor. NFT’ler ve blok zinciri teknolojisi müzisyenlere fayda sağlıyor. Artık sanatçılar; Sound.xyz, Royal ve CO//SIGN gibi platformları kullanarak yaratıcılıklarını korurken para kazanabiliyor. Bazı müzik NFT’leri, sahiplerinin yayının değerini paylaşmalarına da izin veriyor. Örneğin 3LAU’nun Royal girişimi, hayranların sanatçılarını desteklemesine olanak tanıyor.
7. Oyun NFT parçaları
Kripto alanında, NFT tabanlı oyna-kazan (P2E) oyunlarının sayısı artmaktadır. Oyuncular, Metaverse’deki görünümler, silahlar, dijital aksesuarlar, karakterler ve sanal arazi gibi oyun içi varlıklara (NFT’lere) sahip olabilmektedir. Ayrıca, bunları takas etme ve üzerlerinden finansal ödüller kazanma imkanına da sahiptirler. En popüler kripto oyunları arasında Decentraland, Axie Infinity ve Gods Unchained yer alır. Ancak, tüm oyun NFT projeleri oyna-kazan oyunları değildir. Genel koleksiyon deneyimini oyunlaştıran Parallel gibi projeler de mevcuttur.