NFT staking, NFT ticareti söz konusu olduğunda potansiyel olarak bir dizi sorunu çözüyor. Bununla birlikte NFT stake etme, merkeziyetsiz finansın (DeFi) umut verici bir alt bölümü olarak öne çıkıyor. Staking, NFT sahiplerine, dijital eserlerini satmak zorunda kalmadan token kazanma şansı veriyor. Bu da onu çekici bir pasif gelir modeli haline getiriyor.
Aslında NFT staking, oldukça yeni bir kavram ve bu tür modeller henüz çok yeni. Ancak, her gün yeni NFT koleksiyonları ve buna bağlı olarak NFT stake etme özellikleri ortaya çıkıyor. Bu nedenle, DeFi’nin bu alt modelinin gelecekte yaygınlaşacağını düşünmek mümkün. Lafı daha fazla uzatmadan, NFT stake etmenin ne olduğunu ve nasıl yapılacağını öğrenelim. NFXhaber olarak, sizin için derledik.
NFT stake etme nedir?
Özünde NFT staking, bir NFT’yi projenin kendisine veya bir dış platforma kilitlemeniz anlamına gelir. Bir NFT’yi stake etme karşılığında, NFT’nin sahibi “stake ödülleri” olarak bilinen bir şey kazanır. Böylece, NFT’leri stake etmek, sahiplerine pasif gelir elde etmeleri ve NFT’lerini satmak zorunda kalmadan para kazanmaları için bir yol sağlar.
Staking, çeşitli kripto para birimlerinde ve NFT’lerde geçerli bir uygulamadır. Bu uygulama çoğunlukla Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizmasını benimseyen Blockchain ağlarında kullanılır. NFT’lerde olduğu gibi, staking de stake ödülleri yoluyla pasif gelir elde etmenizi sağlar. PoS Blockchain’ler için staking, bu ağların işlemleri işlemesine ve güvende kalmasını sağlayan hayati bir işlevdir. Ek olarak, blok zincirleri ve Web3 platformları için stake ödülleri genellikle ağ işlem ücretleri veya faiz şeklinde gelir.
NFT’leri neden stake etmelisiniz?
NFT’lerdeki en büyük sorunlardan biri likidite sorunudur. Başka bir deyişle, NFT’lerin değiştirilemez doğası nedeniyle, bunları satmak her zaman kolay değildir. Aslında, bir NFT’nin değeri büyük ölçüde özneldir. Belirli bir kişinin bunun için ödemeye istekli olduğu her şey NFT’nin değerini belirler. Öte yandan, kripto para birimleri gibi tokenler, hem fiat para birimlerine hem de diğer kripto para birimlerine göre piyasa tanımlı bir değere sahiptir. Bu nedenle, daha kolay alınıp satılırlar.
NFT stake etme, NFT sahiplerinin, dijital öğelerini satmak zorunda kalmadan gelir elde etmesini sağlar. Bu şekilde staking uygulaması, NFT projelerinin likidite sorununu çözer.
NFT staking nasıl çalışır?
Yukarıda bahsedildiği gibi, NFT stake etme, kripto para staking ile aynı şekilde gerçekleşir. Ancak, takas edilebilen tokenler ve edilemeyen tokenler arasında bazı önemli farklılıklar da vardır. Bir NFT’yi stake etmenin ödülleri, NFT’nin kendisine ve onu stake ettiğiniz platforma bağlı olarak değişir. Bununla birlikte staking ödülleri, bir platformun yerel tokeni olarak ödenmektedir ve günlük veya haftalık olarak dağıtılmaktadır.
NFT stake etme platformları
NFT staking nispeten yeni bir fikirdir. Bu nedenle, farklı NFT koleksiyonları için staking imkânı sunan çok fazla platform bulunmamaktadır. Yine de NFT’lerinizi stake etmekle ilgilenen kullanıcılar için, bu platformların bazılarını derledik.
NFTX
NFTX, belirli NFT koleksiyonlarının sahiplerine, varlıklarını bir kasaya yatırma olanağı tanır. Karşılığında NFTX, vToken adı verilen bir ERC-20 tokeni ile, NFT’lerini kilitleyen kullanıcıları ödüllendirir. Bununla birlikte, NFTX staking platformu, 1:1 takas yapar. Bu,1 NFT stake etmenizin, size 1 temsili vToken kazandıracağı anlamına gelir. Ardından, vToken’ler, diğer kasa NFT’lerini satın almak ve likidite havuzlarına koymak için stake edilir. Ayrıca, elde edilen vToken’ler, merkezi olmayan borsalarda satılarak fiat para birimine dönüştürülebilir.
NFTX kısa süre önce uygulamasının V2’si ile çıktı. Buna göre, kullanıcıların artık herhangi bir NFT için bir genel kasa oluşturması mümkün. Önceden, kullanıcılar yalnızca NFTX üzerindeki mevcut kasalara sahip NFT’leri stake edebiliyordu.
Kira
KIRA, Multi-Bonded-Proof-of-Stake olarak adlandırdığı bir mekanizmayla ağını güvence altına alan bir Blockchain’dir. Diğer PoS ağlarının aksine KIRA, kullanıcıların herhangi bir sayıda kripto parayı veya NFT varlığını stake etmesine izin verir. KIRA, NFT staking karşılığında, ödül olarak KEX token verir. KEX, daha fazla token ödülü kazanmak için stake edilebilmektedir.
NFT stake etme özelliği sunan koleksiyonlar
NFT staking’in en kolay yolu, bu özelliği doğrudan sağlayan NFT koleksiyonlarını kullanmaktır. NFT’leri bir koleksiyon içinde stake etmek, benzersiz varlıkları cüzdanlarında tutan sahiplere ödüller verir. Dahası bu staking, NFT’nin piyasadaki arzını azaltır. Az olanın değerinin arttığını düşünürsek bu, NFT koleksiyonunun taban fiyatını yükseltecektir.
Sonuç olarak koleksiyon içinde staking NFT yaratıcıları ve NFT sahipleri için bir kazan-kazan durumudur. Stake edilebilen NFT’ler, kazan-kazan (P2E) oyunlarına eklenen koleksiyonlarda yaygındır. Bununla birlikte, bahis sistemleri sunan bazı oyun dışı NFT’ler de vardır. Bir iki tanesine bir göz atalım.
Axie Infinity
Oldukça popüler olan P2E oyunu Axie Infinity, birkaç ay önce bir staking özelliği getirdi. Oyuncular, özellikle oyunun yönetim tokeni olan AXS’yi stake ediyor. Şu anda, AXS’nin stake ödülleri, kullanıcılara yıllık %80 oranında kazanç sağlıyor. Bu, stake edenlerin, platforma kilitledikleri AXS’nin, bir yılda neredeyse iki katına çıktığı anlamına geliyor.
Splinterlands
Splinterlands, stake etme özellikleri içeren bir diğer önde gelen P2E oyunudur. Staking, SPS token sahiplerinin, ödüllere erişmesine ve yönetime katılmasına olanak tanır. Bunun yanında, özel tekliflere, promosyonlara ve ikramiyelere katılmalarını da sağlar.
Oyuncular, Binance Smart Chain cüzdanlarında veya doğrudan Splinterlands oyun hesapları aracılığıyla SPS’ye stake eder. Bununla birlikte, sadece BSC cüzdanı aracılığıyla stake yapan kullanıcılar, oyunun yönetimine katılabilmektedir. Ancak NFT’ler her iki platformda stake edilebilmektedir ve ödüller her iki yerde de eşittir.
Mutant Cats
Mutant Kedilerle ilgili durum o kadar basit olmasa da bahsetmeye değer. Bunun nedeni, NFT projelerinin staking söz konusu olduğunda sahip olduğu bazı potansiyel sorunları vurgulamasıdır. Gerçekten de Mutant Cats, kullanıcıların NFT’lerini ödüller için stake etmelerine izin veren, oyun dışı nadir NFT’lerden biriydi. Mutant Cat NFT’lerini stake eden sahipleri FISH tokeni ile ödüller alıyorlardı. Açıklamak gerekirse FISH, Mutant Cats DAO’nun yerel tokeniydi.
En azından Mutant Cats ile plan buydu. Başlangıçta FISH, 11 Cool Cat NFT’yi içeren DAO’nun kısmi mülkiyetini temsil ediyordu. Ancak, bu durum zamanla değişmeye başladı. Buna göre Mutant Cats geliştiricileri biraz sorun yaşadı. Staking modeli, tamamen yeni bir ekibin projeyi devralmasına ve DAO’yu denetlemesine yol açtı.
31 Ocak’ta ekip, Mutant Cats’te gerçekleşecek birkaç değişikliği duyurdu. Bu değişikliklerden biri, FISH tokenini tamamen yeniden düşünüleceğiydi. Aslında, SEC yasalarına aykırı olması nedeniyle ekibin FISH’i tamamen kaldırması da mümkün.
Mutant Cats örneği göz önüne alındığında, NFT projelerinin tamamen işlevsel stake modelleri sağlama konusunda daha kat etmesi gereken uzun bir yol olduğunu söylemek doğrudur. Bununla birlikte, NFT stake etme, bazı koleksiyonların ve platformların şimdiye kadar çözebildiği ilginç bir alan olmaya devam ediyor.