Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

NFT Pazar Yerleri Sanatçıların Telif Haklarını İptal Ediyor!

Paylaş

NFT ekosistemindeki yeni bir trendin ardından internet karıştı. NFT pazar yerleri, sanatçıların zorunlu telif ücretlerini aşamalı olarak karşılıyor. Trend, yatırımcılar ve alıcılar için faydalı olabilirken, sanatçılar üzerinde olumsuz bir etkisi var. NFXhaber olarak, detayları sizin için derledik.

Sanatçılar NFT Telif Hakkı Önlemleriyle Karşı Karşıya

Bir süredir, NFT’lerde içerik oluşturucu ücretleri veya telif haklarıyla ilgili tartışmalar var. Yaratıcılar ve koleksiyoncular, bir NFT’nin satış fiyatına telif hakkı eklenmesi için aleyhine argümanlar sundular. Pazar yerleri bu argümanda her iki tarafı da destekleyen politikalar uygulayarak vekillere dönüşmüştür.

Yaratıcılar ödemeleri kalıcı olarak alırken, satış fiyatının üzerine bir telif hakkı ödemeleri gerektiğinde yükü koleksiyoncular/yatırımcılar üstlenmektedir. NFT’ler son zamanlarda makul bir fiyat elde etmektedir. Bu telif hakkı bazıları için uygunsuz bir değere neden olabiliyor. Sanatçılar, ilk satış ve ikincil piyasa işlemlerindeki çalışmalarının karşılığını almaları gerektiğine inanmaktadır.

Sektörün ve pazarın mevcut koşulları, zincir üzerinde içerik oluşturucu telif ücretlerinin empoze edilmesini zorlaştırıyor. Bununla birlikte NFT pazar yerleri bunları tersine çeviriyor. Sanatçılar, NFT işlemlerini düzenleyen akıllı sözleşmelere isimlerini dahil etmeyi seçebilse de, bazı pazar yerleri ve koleksiyoncular bunun etrafından dolaşmanın yollarını arıyor. En ünlü NFT sanatçılarından biri olan Beeple, bir Tweet’te şunları söyledi:

“Bence yaratıcı telif argümanı, insanların sandığından çok daha basit. Telif haklarını teknolojik olarak ZORLAMANIN sıfır yolu var, bu nedenle içerik oluşturucuların bu telif ücretlerini onurlandırmak isteyen bir koleksiyoncu tabanı oluşturması gerekecek… bu kadar basit.”

Pazar Yerleri Artık Koleksiyonerler İçin Rekabet Ediyor

Solana ağı üzerine kurulu bir NFT pazar yeri olan YAWW’ın piyasaya sürülmesi, telif ücreti olmadan sürüldüğü için sagaya yeni bir başlangıç ​​yaptı. Aynı zamanda tanınan bir Ethereum NFT pazarı Sudoswap’ın SudoAMM’si, NFT satışlarında sanatçı telif ücreti ödemeyi durdurdu. Alıcılar ve satıcılar, genellikle NFT’lerle ilişkili telif ücretinden %5 veya %10 muaftır.

Ayrıca X2Y2, telif ödemelerine karşı çıkan en yeni NFT pazar yerleri arasında yer alıyor. Platform 26 Ağustos’ta alıcıların “projelere katkıda bulunmak istedikleri telif ücreti sayısını seçebileceklerini” duyurdu. Pazar yeri telif ücretlerini yönlendirdiğinden, Mutant Ape Yacht Club alıcılarının 14’ünden sadece ikisi, telif ücretlerini projenin yenilikçisi Yuga Labs’a geri ödedi.

Bu hareket, ek telif ücreti olmayacağından varlıkların fiyatlarını düşürmeyi amaçlamaktadır. Sonuç olarak koleksiyonerler ve yatırımcılar piyasada avantaj sağlamak için ekstra ücretlere karşı NFT pazar yerleri kuracak.

NFT Telif Hakları Karışık Tepkiler Çekiyor

Bazı NFT pazar yerleri, saga içerik oluşturucuları destekliyor. Örneğin Solana merkezli NFT pazarı Magic Eden, bu ayın başlarında MetaShield olarak bilinen bir telif hakkı uygulama aracı yayınladı. Bununla birlikte içerik oluşturucuların, telif ücreti ödemeyen NFT’leri işaretlemesine olanak tanır.

Yayınlandığı günlerde, araç Twitter’da karışık tepkiler aldı. Koleksiyoncular hayal kırıklığını dile getirdi ve yaratıcılar ise platformun ilgilerini çekme çabalarını övdü. Magic Eden, MetaShield’ı savundu ve çalışkan yaratıcıların ödüllendirilip tazmin edilmeyi hak ettiğini belirtti. Ayrıca sıfır telifli pazarlarda işlem gören koleksiyonların yaratıcıları cezalandırdığını söyledi.

Benzer Yazılar

OpenSea Studio: Sanatçılar İçin NFT Koleksiyonu Oluşturma ve Tanıtma Platformu

OpenSea, 3 Ekim tarihinde yeni bir özelliği olan OpenSea...

Pudgy Penguins: Walmart İşbirliği ile NFT Projesi Rekor Kırıyor

NFT Projesi Pudgy Penguins, Sadece Bir Duyuruyla Satışlarını Üç...

Eylül Ayının Kazandıran NFT Projeleri: Proje Seçimlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Eylül Ayında Kazandıran NFT Projeleri: Projeleri Seçerken Nelere Dikkat...

NFT Piyasasında Değer Tartışması: Rolling Stone Raporu İle Ortaya Çıkan Gerçekler

Rolling Stone dergisi, NFT'ler hakkında yapılan bir araştırmaya atıfta...

Eski SEC Başkanı John Reed Stark: NFT’ler ve Kripto Paraların Değeri Yok Olacak!

Eski SEC Başkanı John Reed Stark, kötü piyasa koşulları...

Binance NFT, SAND Stake ve Polygon Desteğini Sonlandırma Kararı: NFT Piyasasında Değer Kaybı Devam Ediyor

NFT piyasası gün geçtikçe değer kaybediyor. Olumsuz piyasa koşulları...