NFT’ler son iki yıl içerisinde hayatımızın içerisine hızlıca girdi. NFT ticaretinin gelişimi ile birlikte ürünler artık alınıp-satılabiliyor. Böylelikle koleksiyonerler ya da yatırımcılar Metamask ya da diğer cüzdanlarında bu ürünlerin mülkiyetine sahip olmaktadırlar. Kimileri için NFT bir dijital varlık olması nedeniyle mülkiyet kavramına uygun değil. Fakat kimileri içinse para verip satın alınan her üründe olduğu gibi NFT’ler bir mülk. Bu tartışmaların devam ettiği günlerde NFXHaber olarak NFT mülkiyeti davasını kaleme aldık. Geçtiğimiz dönemlerde dijital hırsızlık üzerine başlatılan davada NFT’lerin dijital mülkiyet olduğuna karar verdi.
NFT Mülkiyeti Sorununda Son Söz Mahkemenin
Kripto paraların mülkiyet sayıldığı adalet sisteminde artık NFT mülkiyeti olarak karşımıza çıkan sorun son buldu. İngiltere Yüksek Mahkemesi, Boss Beauty NFT koleksiyonundan iki dijital eseri hırsızlık davasında mülk olarak kabul etti. Karar, NFT’lerin Birleşik Krallık’ta ilk kez bir ‘mülk’ olarak tanınmasına işaret etti.
Geçen Mart, Women in Blockchain Talks’un kurucusu Lavinia Osbourne, çevrimiçi cüzdanından Boss Beauty NFT koleksiyonundan iki dijital eser çalındığını söyledi. NFT projesi, sektörde kadınlara fırsat yaratan ve fon sağlayan ilk projeler arasında yer alması nedeniyle popülerdir.
Davada yargıç, çalınan malları “mülk” olarak tuttu. Böylece, NFT’lere yasal koruma sağlamış oldu. Bu olayda, Ozone Networks’teki hesaplara ihtiyati tedbir uygulanarak varlıkları donduruldu. Aynı zamanda, ihtiyati tedbir OpenSea’yi çalınan NFT’leri elinde tuttuğuna inanılan iki hesap sahibiyle ilgili tüm bilgileri göndermeye zorladı.
İngiltere ve Galler için bu kararın geniş kapsamlı etkileri var. Davanın avukatı Racheal Muldoon’a göre, yaşananlar son derece önemli. Dünyada ilk kez bir mahkeme NFT’nin bir mülk olduğunu kabul etti. Ayrıca, bir tedbir kararının bu dijital varlıkları dondurabileceğini gösteriyor.
“Bu nedenle, bu karar, NFT’lerin İngiltere ve Galler yasalarına göre temsil ettikleri şeyden farklı olarak kendi başlarına mülk olduklarına dair herhangi bir belirsizliği ortadan kaldırıyor.” OpenSea, platformda NFT’lerin satışını zaten engelledi. Ancak, NFT pazarı son karar hakkında sessiz kaldı. İstihbarat firması Mitmark, dava için kanıt topladı. Aynı zamanda, tokenlerin mevcut sahiplerini belirlemeye ve NFT’lerin hak sahiplerine iade edilmesine yardımcı olur.