Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

NFT Cüzdan ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Paylaş

Bir dolarlık banknotu ikiye katlayarak cebinizde taşımanız mümkün. Bununla birlikte, tüm faturalarınızı bir araya toplayarak bir kasaya da koyabilirsiniz. Ne yazık ki, aynı şeyi kripto ve NFT’lerle yapamazsınız. Dolayısıyla, NFT yatırımı yapmadan önce, kripto paranızı ve edindiğiniz NFT’leri kripto alanında depolamak için bir şeye ihtiyacınız olacak: NFT cüzdanları işte tam bu noktada devreye giriyor. NFT cüzdan, dijital varlıkları saklamanıza ve aktarmanıza izin veren fiziksel bir cihaz veya bilgisayar programı olarak tanımlanıyor. NFXhaber olarak, bu cüzdanlar ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizin için derledik.

NFT cüzdan nasıl çalışır?

Tahmin edebileceğiniz gibi, kripto cüzdanları biraz teknik dil içeriyor. Ancak, çalışma şekilleri gerçekten basit. Bir NFT cüzdan oluşturduğunuzda, otomatik olarak “tohum cümlesi” olarak bilinen bir dizi kelime elde edersiniz. Cüzdan, özel anahtarlar oluşturmak için bu tohum cümlesini kullanır. Tohum cümlenizi veya özel anahtarlarınızı asla kimseyle paylaşmayın, aksi takdirde varlıklarınıza erişirler.

Tohum cümleniz cüzdanınız için ana parola görevi görür. Bu cüzdanınıza erişmenizi sağlar. NFT cüzdanınızı silerseniz, onu yeniden oluşturabilir ve tohum cümlenizi kullanarak içindeki her şeye erişebilirsiniz. Ancak, tohum cümlenizi kaybeder veya unutursanız, cüzdanınıza ve içerdiği tüm varlıklara erişiminizi kaybedersiniz. Özel anahtarlar parolalar gibidir. Cüzdanınızdaki belirli öğelere erişmenize ve bunları yönetmenize izin verir. Özel anahtarınız, özellikle “imzalama” adı verilen işlemleri başlatmanıza olanak tanır.

Sıcak ve soğuk cüzdan nedir?

NFT cüzdan

Piyasada, mevcut olarak iki NFT cüzdan türü yer alır. Bunlar: Yazılım (sıcak) ve donanım (soğuk) cüzdanlarıdır.

Sıcak cüzdan

Bu, masaüstünüze veya mobil cihazınıza indirilip yüklenebilen bir uygulamadır. Örnek olarak MetaMask, WalletConnect, Rainbow Wallet verilmektedir. Genel olarak, yazılım cüzdanları daha uygundur ve donanım cüzdanlarından daha kolay erişilmektedir. Bunun nedeni, özel anahtarların çevrim içi olarak saklanması ve her zaman internete bağlı olmasıdır. Birçok NFT pazarı, işlemleri kolaylaştırmak için bir yazılım cüzdanı kullanmanızı gerektirir. Bu nedenle sıcak cüzdanlar, hızlı ve kolay ticaret için oldukça gereklidir. Ancak bu cüzdanlar saldırılara daha açıktır ve hack’lenmesi daha kolaydır. Sonuç olarak, genellikle daha az güvenli olarak görülmektedirler.

Soğuk cüzdan

Soğuk NFT cüzdan fiziksel bir aygıttır. Bu, genellikle bilgisayardan dosya depolamak için kullanılan bir USB çubuğuna oldukça benzer. Ancak bu durumda dosyaları değil, kripto ve NFT varlıklarınızı saklanmaktadır. Popüler donanım cüzdanları arasında Ledger ve Trezor bulunmaktadır. Bu cüzdanda saklanan bilgi ve varlıklara erişmek için, onu bilgisayarınıza fiziksel olarak takmanız gerekir. Tüm dijital para biriminiz ve varlıklarınız, çevrimiçi sunucular yerine cihazda depolanacaktır. Bu cüzdanlar ağdan tamamen izole edilmektedir. Bu nedenle, donanım cüzdanlarında depolanan varlıkların genellikle “soğuk cüzdanda” olduğu söylenir. Ayrıca, yazılım cüzdanlarından çok daha güvenli olduğu düşünülmektedir.

Dahası, donanım cüzdanları çalınsa bile, depolanan varlıkların elde edilmesi oldukça zordur. Bunun nedeni, işlem imzalarının cihazdaki özel anahtarlarla tamamlanmasıdır. Ayrıca, internet bağlantısı üzerinden ağda yayınlanmasıdır. Özel anahtarlarınız cihazınızdan asla ayrılmadığından, kötü amaçlı yazılımlar bir imzayı tahrif etmek için gereken bilgileri elde edememektedir.

Hangi NFT cüzdan daha iyidir?

NFT basma ve kısa vadeli işlemler söz konusu olduğunda, sıcak bir cüzdan en kolay ve efektif yoldur. Ancak, en değerli varlıklarınızı saklamak için bir donanım cüzdanı kullanmanız gerekmektedir. MetaMask, kripto para ve NFT işlemlerini yönetmek için kullanılan en popüler yazılım cüzdanlarından biridir. Ayrıca bu uygulama, piyasaya yeni girenler için harika bir başlangıç ​​noktasıdır. NFT cüzdan, masaüstü veya mobil web tarayıcınıza yüklenebilmektedir. Bununla birlikte, birçok NFT platformunda oturum açmanıza ve işlem yapmanıza olanak tanır.

MetaMask Cüzdan

Tabii ki WalletConnect ve Rainbow Wallet gibi başka harika sıcak cüzdanlar da var. Hangi cüzdanı seçerseniz seçin, onu kurarken tüm talimatları takip ettiğinizden emin olun. Ayrıca, tohum cümlenizi güvenli bir yere yazın ve kimseyle paylaşmayın.

Güvenlik sizin için öncelikse ve donanım (soğuk) cüzdan oluşturmanızda fayda var. Bunun için, piyasadaki en güvenli iki NFT cüzdan olarak Trezor ve Ledger yer alır. Ethereum yerine, Solana veya Tezos NFT’lerle ilgileniyorsanız, sırasıyla Phantom ve Temple cüzdanlarına göz atabilirsiniz.

Cüzdanınız için hangi kriptoyu satın almalısınız?

Nifty Gateway ve MakersPlace gibi bazı NFT pazarları, tüketicilerin kredi kartları ve diğer geleneksel ödeme yöntemlerini kullanarak NFT alıp satmasını kolaylaştırır. Bununla birlikte, SuperRare, Foundation ve OpenSea gibi diğerleri, kullanıcıların yalnızca kripto para kullanarak NFT satın almasına ve satmasına olanak tanıyor.

Ethereum Blockchain’in yerel kripto parası olan ETH, NFT işlemleri için kullanılan en büyük kripto para birimidir. Bu para birimi, kullanıcıların bir banka hesabı veya kredi kartıyla ETH satın almalarına olanak tanıyan borsalarda listelenmektedir. Buna göre ETH, Coinbase ve Gemini gibi büyük borsalar dahil olmak üzere birkaç farklı şekilde satın alınabilmektedir.

Ethereum ETH

Ancak, NFT satışları söz konusu olduğunda şehirdeki tek oyuncu Ethereum değildir. ETH ile ilişkili yüksek işlem maliyetleri ve çevresel etki göz önüne alındığında, kripto sanatçıları ve NFT meraklıları, NFT ticareti yapmak için yeni alternatiflere sığındı.

Solana, Tezos, Flow ve Binance Chain gibi blok zincirleri de NFT işlemlerini destekliyor. Bitcoin gibi bazı eski kripto para birimleri de çalışıyor. Bununla birlikte Bitcoin, NFT’ler için harika değiller çünkü onları kurmak için kullanılan akıllı sözleşmeler daha yeni Blockchain’ler kadar geniş değil. Ancak yeni başlayan biriyseniz, NFT’ler için tek durak noktası olarak görülen, mevcut en popüler kripto para birimine ve Blockchain’e ev sahipliği yapan ETH’ye bağlı kalmak en iyisi olabilir.

Benzer Yazılar

OpenSea Studio: Sanatçılar İçin NFT Koleksiyonu Oluşturma ve Tanıtma Platformu

OpenSea, 3 Ekim tarihinde yeni bir özelliği olan OpenSea...

Pudgy Penguins: Walmart İşbirliği ile NFT Projesi Rekor Kırıyor

NFT Projesi Pudgy Penguins, Sadece Bir Duyuruyla Satışlarını Üç...

Eylül Ayının Kazandıran NFT Projeleri: Proje Seçimlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Eylül Ayında Kazandıran NFT Projeleri: Projeleri Seçerken Nelere Dikkat...

NFT Piyasasında Değer Tartışması: Rolling Stone Raporu İle Ortaya Çıkan Gerçekler

Rolling Stone dergisi, NFT'ler hakkında yapılan bir araştırmaya atıfta...

Eski SEC Başkanı John Reed Stark: NFT’ler ve Kripto Paraların Değeri Yok Olacak!

Eski SEC Başkanı John Reed Stark, kötü piyasa koşulları...

Binance NFT, SAND Stake ve Polygon Desteğini Sonlandırma Kararı: NFT Piyasasında Değer Kaybı Devam Ediyor

NFT piyasası gün geçtikçe değer kaybediyor. Olumsuz piyasa koşulları...