NFT’ler söz konusu olduğunda, Ethereum NFT blok zincirleri en büyüğüdür. Birçok kişi tarafından NFT’ler için tek durak noktası olarak kabul edilmektedir. Geçtiğimiz yıl hakkında konuşulan ve bazen de en çok ticareti yapılan zincir haline geldi. Yine de, NFT alanında çok sayıda başka blok zinciri giderek daha popüler hale geliyor. Ethereum blok zincirinin sunduğu yüksek işlem maliyetine sahiptir. Ayrıca çevresel etki göz önüne alındığında, kripto sanatçıları ve NFT meraklıları, NFT’leri basmak ve takas etmek için yeni yerler aramaya devam etti. Ancak hangi blok zincirinin basılacağını seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç şey var. En önemli noktalardan bazıları ağ boyutu, yaratıcı maliyetleri, tüketici harcama alışkanlıkları, güvenlik ve topluluk girdisidir.
NFT Blok Zincirleri Hangi NFT’leri Destekler
- Ethereum
NFT blok zincirleri arasında şu anda favori Ethereum’dur. Oldukça merkezi olmayan bir yapıya sahiptir. Ve herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan işlemler için ihtiyaç duyulan tüm finansal hizmet sağlar. Aynı zamanda en popüler NFT pazar yerlerinden bazılarına, projelerine ve sanatçılarına ev sahipliği yapmaktadır. Ne yazık ki, aynı zamanda en pahalı seçeneklerden biridir ve çok fazla enerji kullanır. Bunun nedeni, Ethereum’un bir İş Kanıtı (PoW) mekanizması kullanarak çalışmasıdır. Kısacası, PoW, blok zincirine bloklar ve işlemler eklemek için karmaşık bulmacaları çözmek için var. Ayrıca bilgisayarların birbirleriyle rekabet etmesini de gerektirir. Bu bulmacalar oldukça karmaşıktır. Ve çözülmesi çok fazla bilgisayar gücü gerektirir. Bu da astronomik miktarlarda enerji kaybına neden olur. Ancak popülaritesi, güvenliği, ademi merkeziyetçiliği ve kullanım kolaylığı sayesinde, nereden para basacağınıza karar verirken öncelikle bu blok zincirini göz önünde bulundurmalısınız.
- Solana
Solana, kripto alanındaki en hızlı blok zincirlerinden biridir. Geçmiş kanıtı (PoH) ve hisse kanıtı (PoS) konsensüs mekanizmalarının benzersiz kombinasyonu, bu tür karmaşık bulmacalara olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bu, önemli ölçüde doğrulama süreleri ve ücretleri ile sonuçlanmakta.
PoS ile kullanıcılar, rastgele bir blok doğrulayıcı seçilme şansı için kripto para birimlerinden pay alırlar. Doğrulayıcılar, seçildiklerinde SOL kazanır. Hem kullanıcıları stake eden olmaya teşvik etmeye hem de stake eden oldukları için onları ödüllendirir. PoH, PoS ile birlikte çalışır. Hatta iki olay arasındaki zamanın geçişini kriptografik olarak doğrulamak için kullanılır. Solana zincir açısından, işlemlerin doğru sırada olmasını ve doğru lider tarafından bulunmasını sağlamak için kullanılır. Gerçekte, Solana’nın PoS ve PoH mekanizmaları sayesinde işlem ücretleri ve süreleri alabilecekleri kadar düşük. Ancak Solana, Ethereum kadar yaygın olarak kullanılmamaktadır.
Blok Zinciri Sayısı Artmaya Devam Ediyor
- Tezos
Daha yeşil bir alternatif için Tezos blok zincirini düşünün. Tezos, 2021’in başına doğru popülerlik kazandı. Blok zincirindeki ilk pazar yerlerinden biri olan Hic et Nunc’tur. Platform 14 Kasım 2021’de kapanana kadar Ethereum merkezli pazar yerlerine ekonomik bir alternatif olarak müjdelendi. Blok zinciri, Ethereum’dan yaklaşık iki milyon kat daha az enerji kullanır. Ek olarak, Ethereum’dan daha düşük ücretlere sahiptir (ancak Solana’dan daha pahalıya mal olur). Tezos, NFT partileri veya büyük ölçekli koleksiyonlar basmak isteyenler için harika bir başlangıç noktasıdır. Şu anda Objkt, Tezos zincirindeki en büyük ve en popüler pazar yeridir.
- WAX
Dijital koleksiyon ve sanal öğeler söz konusu olduğunda WAX kral olarak kabul edilir. Tabii ki, bu NFT’leri kapsar, ancak Ethereum’un (dijital sanat ve avatar projelerinin piyasayı yönettiği yer) aksine, WAX, ticaret kartları, heykelcikler, hatıralar vb. gibi eski koleksiyonların dijitalleştirilmiş versiyonları için popülerdir.
Diğer yüksek verimli NFT blok zincirleri benzer şekilde, Wax bir PoS mekanizması kullanır, ancak aynı zamanda karbon dengeleme NFT’leri yaratır ve sürdürülebilirlik misyonunun bir parçası olarak Climate Care ile ortak olur. Flow’a benzer şekilde, işlem ücretleri önemli ölçüde düşüktür ve koleksiyoncular için benzersiz bir teşvik olarak, WAX üzerindeki ağ ücretleri WAX topluluğuna yeniden dağıtılmakta.
Binance Akıllı Zincir
Ücretler ve performans arasında tatlı bir nokta arıyorsanız, BSC başka bir iyi seçenektir. Sorun, yüksek hızlı işlemlerin ve düşük ücretlerin ademi merkeziyetçilik pahasına gelmesidir. BSC, burada listelenen seçeneklerden en merkezi olanıdır. Binance Smart Chain, kısa bir blok süresini ve düşük ücretleri destekleyebilen Proof of Stake Authority (PoSA) adlı bir fikir birliği modeli kullanır. Yine de, işlemleri yürüten doğrulayıcılar sırayla bloklar üretir. Değişimi çalıştırmak için gereken 21 doğrulayıcı her 24 saatte bir kapanır. Bazı raporlara göre, 21’in 11 doğrulayıcısı Binance Chain’i kontrol ediyor ve hepsi doğrudan Binance Crypto Exchange’e bağlı.
Merkezileşme, kripto ve NFT ekosistemindeki birçok kişi için bir çıkış olsa da, BSC NFT pazarı 2021’in sonuna doğru bir miktar hız kazanmaya başladı. Ekosistem şüphesiz Ethereum kadar sağlam olmaya yakın olmasa da, OpenBiSea , AirNFTs , JuggerWorld ve daha fazlası gibi pazar yerleri popülerlik kazanıyor.