Başka bir gün, başka bir NFT Twitter draması. Bu sefer Milady NFT projesinin kurucusu, daha önce çevrimiçi olarak ortaya çıkan nefret söylemleri nedeniyle eleştiri yağmuruna tutuldu. Birçok Twitter kullanıcısı, kurucunun daha önce birkaç homofobik, trans karşıtı ve beyaz milliyetçi tweet attığını iddia etti. Peki Milady NFT projesi nedir ve kurucusuna yöneltilen suçlamalar nelerdir? NFXhaber olarak, sizin için hazırladık.
Milady NFT projesi nedir?
Milady NFT, Ethereum Blockchain üzerine inşa edilen bir NFT koleksiyonudur. Son dönemde oldukça popüler olan koleksiyon, 10.000 adet üretken PFP NFT’sinden oluşuyor. “Remilia” adlı anonim bir sanatçı, geçen yıl animelerden ilham alan bu NFT’leri piyasaya sürdü. NFT’ler, Io-fi avatarlarını içeriyor. Başlangıçta fikir, NFT sahiplerine “son derece özel bir Minecraft sunucusuna” erişim sunmaktı.
Proje, kısa sürede ekosistemini reklamlar, mixtape’ler, VRtube ve kaçak satış mağazasını içerecek şekilde genişletti. 2022’nin başlarında popüler hale gelen Milady, o dönemde 15 ETH (45.000 dolar) gibi büyük satış rakamlarına ulaştı. Ancak şu anda, koleksiyonun taban fiyatı 0.375 ETH civarında seyrediyor.
Remilia’nın CEO’su Charlotte Fang’a göre koleksiyon, 2000’lerin Tokyo sokak modasından ilham alıyor. Bunun yanında Milady NFT içerisindeki her öğe farklı nadirlik seviyeleriyle basılıyor. Bu nadirlik seviyelerinin en yükseği ise “SS”. İşte bu “SS” terimi Twitter topluluğunda tartışma yarattı. CoinDesk’in bildirdiğine göre, bazı kullanıcılar “S” yerine Nazi çağrışımı veren “SS” kullanımını eleştirdi. Ancak Fang bu iddiaları yalanladı.
Milady’ye ırkçılık suçlaması
Koleksiyon, “SS” kullanımının dışında başka iddiaların da ortaya çıkmasıyla kendini kötü bir duruma soktu. Örneğin, piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra birçok koleksiyoncu önemli bir şey fark etti. Projenin yan ürün koleksiyonunda, büyük bir Nazi toplama kampı olan “Treblinka” yazılı tişörtlere sahip avatarlar yer alıyordu. Milady, ifadeleri birden fazla kaynaktan metin kullanarak rastgele oluşturduklarını iddia ederek bunu da reddetti.
Endişe verici bir şekilde, işler sadece burada bitmiyor. Ayrıca bazı Twitter kullanıcıları, Remilia’nın beyaz üstünlükçü bir kolektif olan Kaliacc ile bağlantılı olduğunu iddia etti. Kaliacc, Vedik Yuga Döngüsüne atıfta bulunan “Kali Yuga Hızlandırmacılığının” kısaltmasıdır. Dexter isimli anonim bir Twitter kullanıcısı, konuyla ilgili şunları dile getirdi:
“Milady’nin yapımcısı olan Remilia, Kaliacc adı altında reşit olmayan kızları sömüren ve kendilerine zarar vermeleri için ikna eden bir neo-nazi tarikatıdır.”
Ayrıca, Kaliacc’ın önde gelen isimlerinden biri olan “Miya”nın aslında Fang olduğunu iddia edenler de var. Miya’nın ilk tweetleri ve blog gönderileri aşırı derecede ırkçı ve homofobik. Miya ayrıca genç kızları kandırmakla da suçlandı. Ayrıca Miya, 17 yaşındaki bir çocuğun intihar etmesinden sorumlu olan bir intihar tarikatının da üyesiydi. Tüm bunlar, NFT koleksiyonu üzerinde olumsuz etki yarattı.
Milady NFT kurucusu nasıl yanıt verdi?
Başlangıçta Fang, Miya ile herhangi bir bağlantı iddialarını reddetti. Ancak Cumartesi günü tam bir açıklama yapma gereği duydu. Fang, Twitter hesabı üzerinden şunları paylaştı:
“Ben Miya’ydım. Ayrıca, Milady topluluğuna zarar veren ve ortamı kötü bir hale getirdim. Geçmişteki hesabımı saklamaya çalıştığım için özür dilerim. Miya’nın Milady NFT koleksiyonu ile hiçbir ilgisi yok ve öyle kalmalı. Bu nedenle, takımdan şu anda ayrılıyorum. Kendimi uzaklaştırmaya çalışmanın yardımcı olacağını düşündüm. Açıkça konuşmak gerekirse, gerçek görüşlerimde nefrete yer yok. Bununla birlikte tacizci ve ırkçılardan nefret ediyorum. Bu konuda trol olmam çocukçaydı, ama gerçekte hiçbir zaman bir sineği incitmedim.”
Ayrıca Fang, bir süreliğine “mola vereceklerini” söyledi. Sanatçının tweet’i karışık tepkiler aldı ve bazı kullanıcılar ekibi “yalan söylemek” ile suçladı. Kuşkusuz Milady NFT Projesi Kurucusu hakkında ciddi iddialar var. Kurucu hakkındaki iddialar Milady Makers’ın sonu olacak mı? Sanırım bunu sadece zaman gösterecek.