Forbes, Metaverse’in popülaritesi nedeniyle AR/VR harcamalarının 2024’te 72,8 milyar dolara çıkacağını tahmin etmekte. Bu nedenle, oyun, sağlık ve kripto gibi çeşitli sektörlerdeki liderler, yeni fırsatlar için Metaverse dünyasına bakıyor. Ancak tüm bu heyecanla birlikte genellikle gözden kaçan bir şey var: Güvenlik riskleri. Metaverse henüz emekleme aşamasındadır ve bu nedenle siber suçlular tarafından sömürülmeye de hazırdır. Bu makalede, Metaverse’deki en önemli üç güvenlik riskine ve bunları azaltmak için neler yapılabileceğine NFXHaber olarak bir göz atacağız.
Metaverse Nedir?
Hızlı bir tanımla başlayalım… Metaverse, insanların buluşabileceği, etkileşimde bulunabileceği ve iş yapabileceği paylaşılan, sanal bir alandır. Biraz internete benziyor, ancak web sitelerinden oluşmak yerine, Metaverse 3B sanal dünyalardan oluşuyor. Second Life veya GTA Online’ı düşünün, ancak kontrolün tamamı sizin elinizde… Terim ilk olarak bilim kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından 1992 tarihli Snow Crash adlı romanında kullanılmaktaydı. Hatta son yıllarda Mark Zuckerberg ve Oculus’un kurucusu Palmer Luckey gibi isimler tarafından popüler hale getirilmektedir. Temel bilgileri aktardığımıza göre metaverse’de güvenliğin neden bu kadar önemli olduğunu görelim.
Metaverse İçinde Güvenlik Neden Bu Kadar Önemli?
Metaverse’in popülaritesi arttıkça, sanal ortamlarda daha fazla hassas veri paylaşılacaktır. Bu, kayıtlardan ve finansal bilgilerden ticari sırlara ve devlet sırlarına kadar her şeyi içerebilmektedir. Bu nedenle, metaverse’in güvenli olduğundan emin olmak önemlidir. Aksi takdirde, siber suçlar için yepyeni bir yol açma riskine girilebilmekte.
Metaverse’deki En Önemli Siber Güvenlik Riskleri
Güvenliğin neden önemli olduğunu anladığımıza göre, Metaverse’deki en önemli üç siber güvenlik riskine bir göz atalım.
- 1- Casus yazılım
Tartışmamız gereken ilk güvenlik riski, potansiyel olarak korkunç sonuçları olan görünmez gizli dinlemeyi içerir. Fiziksel dünyada, gözetlenip gözetlenmediğinizi söylemek nispeten kolaydır. Odanın köşesinde bir kamera veya evinizin dışındaki çalıların arasında saklanan birini görebilirsiniz. Ama Metaverse’de, gözetlenip gözetlenmediğinizi söylemek çok daha zor.
Washington Üniversitesi’nden araştırmacılara göre, AR ve VR teknolojisinin sürükleyici doğası, rakip uygulamaların bir kullanıcının her hareketini bilgisi olmadan kaydetmesi ve yeniden oynatması için yeni fırsatlar yaratabilmekte. Bu tür casus yazılımlar, kimlik hırsızlığından kurumsal casusluğa kadar her şey için kullanılabilmekte.
- 2– KYC hırsızları
Fiziksel dünyada, kimlik hırsızlığı büyük bir sorundur. Daha geçen yıl, tüketiciler kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılık nedeniyle 5,8 milyar dolarlık rekor bir kayıp yaşanmaktaydı. Metaverse’e geçtiğimizde işler daha da kötüleşecek. Bunun nedeni, metaverse’in halihazırda kullanıcıların verilerini korumak için mücadele eden mevcut sosyal medya platformlarının üzerine inşa edilecek olması. Örneğin 2018’de Facebook, 50 milyondan fazla kullanıcıyı etkileyen büyük bir veri ihlaliyle karşı karşıya kaldı. Facebook ve Metaverse projeleri üzerinde çalışan diğer sosyal medya şirketleri ile sanal dünyada benzer ihlalleri görmemiz muhtemel.
- 3- Veri gizliliği
Son olarak, veri gizliliğini tartışmamız gerekiyor. Metaverse büyüdükçe, sanal ortamlarda paylaşılan veri miktarı da artacaktır. Facebook ve Google gibi şirketlerde gördüğümüz gibi, bu verileri gizli tutmak çok zor olabilmekte. Son yıllarda bilgisayar korsanları, saldırı başlatmak ve veri çalmak için IoT cihazlarını kullanmaya başladı . AR-VR cihazları, bireyleri tanımlamak ve izlemek için kullanılabilmekte. Ayrıca biyometrik bilgiler gibi büyük miktarda kullanıcı verisi toplayacaktır.
Metaverse’de Güvenliği Artırmak İçin Neler Yapılabilir?
İlk olarak, metaverse’de güvenliğin önemi hakkında farkındalık yaratmamız gerekiyor. İkincisi, daha iyi güvenlik protokolleri ve politikaları oluşturmamız gerekiyor. Üçüncüsü, bu güvenlik önlemlerinin uygulanabilir olduğundan emin olmamız gerekiyor.