Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Metaverse Ekonomisi Nedir?

Paylaş

Metaverse endüstrisi özellikle Facebook’un yeniden markalaşarak bu alana yönelmesiyle büyük bir hype yaşadı. Piyasanın popülaritesindeki bu artış, Decentraland ve Sandbox gibi metaverse’lerin kısa sürede büyük kitlelere ulaşmasını sağladı. Metaverse, fütüristler tarafından “internette gezinme” deneyimimizin bir sonraki dönemi olarak ifade ediliyor. Bu deneyim; kendi ekonomisi, para birimi, arazileri olan sanal bir dünyayı ifade ediyor. NFXhaber olarak, bu makalede “Metaverse ekonomisi nedir?” sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Metaverse içerisindeki dijital öğeler: NFT’ler

Değiştirilemeyen benzersiz kodlar olan NFT’ler, blok zinciri içerisinde bir akıllı sözleşme olarak bulunur. NFT’ler, toplumda birden çok amaca hizmet edecek şekilde özelleştirilebiliyor. Örneğin bir akıllı sözleşme, metaverse içerisinde bir araziyi temsil eden NFT’nin, satışlarından elde edilen telif hakkı gelirinin %5’inin içerik oluşturucuya gitmesini sağlayabiliyor.

Metaverse alanına yoğunlaşan içerik oluşturucular, aracısız bir biçimde yaratıcılıklarından para kazanabiliyor. Örneğin, The Sandbox metaverse’de kendi deneyimlerinizi oluşturabiliyor. Bunun yanında, insanları oynamaları için ücretlendirmek için Vox Edit gibi programlar ile NFT oluşturabiliyor. Bir arazi NFT’sine talep yüksekse, bu sanal alanın sahibi, pasif gelir elde etmek için NFT’sini kiralayabiliyor. Metaverse’de kazanmanın birçok yolu var ve henüz yolun başında bulunuyoruz. NFT’ler tüm bunları mümkün kılar ve dahası size dijital varlıklarınız üzerinde mülkiyet hakları verir.

Metaverse, DeFi ve Web3

Web2 çağında (2000-2010), yaratıcı fikirlerle birlikte birçok platformun ortaya çıktığını gördük. Tik Tok, Spotify, Instagram ve YouTube gibi platformlar, içerik oluşturucuların yaratıcılıkları üzerinden para kazanmalarına izin verdi. Bununla birlikte, birçok içerik üreticisi, ürettiği içerik karşısında aldığı değerin adil olmadığını ifade ediyor. Örnek olarak, bir milyon abonesi olan ortalama bir YouTuber, reklam gelirinden yılda 60 bin dolar kazanıyor. YouTube’nin bu içerik üreticisi üzerinden kazandığı reklam geliri ise bundan çok daha yüksek.

Web3 tam olarak bu aracıları ortadan kaldırarak interneti daha merkeziyetsiz bir hale getirmeyi amaçlayan bir kavram. Yeni internet; yaratıcılara hak ettiklerini vermeye olanak tanıyan yeni bir çağı başlatıyor. Merkezi olmayan metaverse’de, içerik oluşturucuların kendi sanal dünyalarını ve topluluklarını oluşturması mümkün.

İçerik oluşturucular, bir pazarda satılan dijital ürünler (giyilebilir cihazlar, kullanışlı oyun varlıkları), fiziksel ve dijital dünyadaki özel etkinlikler, ticari ürünler veya hayranların talep ettiği her şey şeklini alabilen NFT’ler aracılığıyla para kazanacak. İçerik oluşturucular, takipçilerine bu yeni çağda çok daha yakın olacak. Bu sanal ekonominin çarkları ise, blok zinciri teknolojisini kullanan ve banka gibi aracıları ortadan kaldıran merkeziyetsiz finans olacak.

Metaverse’nin para birimleri: Kripto paralar

Daha önce içerik oluşturucular, toplulukta söz sahibi olma yolunda çok az para kazandı. Metaverse, kapsayıcılığıyla bu durumu tersine çevirecek ve bunu, blok zincirindeki tokenize edilmiş varlıklar ile yapacak.

İçerik oluşturucular, Decentraland’ın yarattığı ‘Mana’ ve The Sandbox’ın yarattığı ‘SAND’ gibi bir topluluk tokeni oluşturabiliyor. Bu topluluk tokeni, sahiplerine bir kimlik duygusu verir. Topluluk bir DAO (Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon) gibi yönetilirse, token sahipleri, Discord gibi sosyal kanallarda oylama yapabiliyor ve projenin geleceğini etkileyebiliyor.

Tüm işlemler blok zincirine kaydediliyor. Bu nedenle içerik oluşturucular, toplulukları içerisinde en çok katkıda bulunan takipçileri; tokenler, NFT’ler veya oylar gibi çeşitli yollarla ödüllendirebiliyor.

Fiziksel dünyaya uzanan NFT’ler

Metaverse ekonomisi, NFT’ler tarafından sürdürülecek. Ancak bu NFT’ler, yaratıcısına bağlı olarak gerçek dünya faydasına da sahip olur.

İçerik oluşturucular, hayranların sanal dünyada ve gerçek hayatta değer kazanmalarını sağlayan NFT koleksiyonlarını piyasaya sürdü. NFT, gerçek hayattaki bir VIP kulübe veya restorana üyeliği içerebiliyor. Bunun yanında, metaverse’deki özel bir mekâna erişmenizi de sağlayabiliyor. Gerçek hayattaki kullanım durumları ile NFT’lerin değeri katlanarak artar ve bu sanal alemdeki ekonomiler için faydalıdır.

Oyun

2023 yılına kadar dünya çapında 3 milyardan fazla oyuncu olacak. Bu, oyun geliştirmeyi metaverse ekonomisinde önemli bir unsur haline getiriyor. Basitçe söylemek gerekirse, popülarite ve alım gücü nedeniyle oyunlar, sanal ekonominin merkezinde yer alacak.

Oyuncular ve Z kuşağı, avatarlarını süslemek için oyun içi ‘dış görünümler’ satın alıyor. Bu, milyarlarca dolarlık bir endüstridir. Bu nedenle, oyuncular her şeyin mekaniğini öğrendiğinde, oyna-kazan (P2E) oyun modeli metaverse içerisinde büyük bir yer tutacak. P2E oyun modeli içerisinde kullanıcılar, yalnızca oynayarak para kazanabiliyor.

Benzer Yazılar

OpenSea Studio: Sanatçılar İçin NFT Koleksiyonu Oluşturma ve Tanıtma Platformu

OpenSea, 3 Ekim tarihinde yeni bir özelliği olan OpenSea...

Pudgy Penguins: Walmart İşbirliği ile NFT Projesi Rekor Kırıyor

NFT Projesi Pudgy Penguins, Sadece Bir Duyuruyla Satışlarını Üç...

Eylül Ayının Kazandıran NFT Projeleri: Proje Seçimlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Eylül Ayında Kazandıran NFT Projeleri: Projeleri Seçerken Nelere Dikkat...

NFT Piyasasında Değer Tartışması: Rolling Stone Raporu İle Ortaya Çıkan Gerçekler

Rolling Stone dergisi, NFT'ler hakkında yapılan bir araştırmaya atıfta...

Eski SEC Başkanı John Reed Stark: NFT’ler ve Kripto Paraların Değeri Yok Olacak!

Eski SEC Başkanı John Reed Stark, kötü piyasa koşulları...

Binance NFT, SAND Stake ve Polygon Desteğini Sonlandırma Kararı: NFT Piyasasında Değer Kaybı Devam Ediyor

NFT piyasası gün geçtikçe değer kaybediyor. Olumsuz piyasa koşulları...
Önceki İçerik
Sonraki İçerik