Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Medya ve Eğlence Endüstrisinde Blockchain Uygulaması Nedir?

Paylaş

Medya ve Eğlence Endüstrisinde Blockchain Uygulaması Nedir? adlı konu başlığımızı NFXHaber olarak bu makalemizde cevap vereceğiz. Proje teknik yenilik gelecekte potansiyel olarak yeni bir yörüngeye ilerlemektedir. Blockchain teknolojisinin film, medya ve eğlence endüstrisindeki ana alanları da pozitif yönde etkilemesi beklenmektedir. Özellikle Blockchain teknolojisinin gelecek vaat eden geleceği, perakende ve kurumsal yatırımcıların dikkatini çekmiştir. Blockchain start-up’ları sadece 2021’de önceki yüksek seviyelere göre %731’lik bir artışla 25 milyar dolardan fazla aldı. Daha çok endüstrinin Blockchain ekosistemini denemesi sebebiyle, finansmanın 2022’den daha fazla olması beklenmektedir.

Blockchain Başarı Özellikleri:

10 yılı aşkın bir süredir faaliyette olan Blockchain teknolojisi, verimli ve etkili bir dağıtılmış defter ekosistemi olarak muazzam bir şekilde büyüdü. Özellikle teknoloji, bütün büyük oyuncular arasında şeffaflığı, hesap verebilirliği, güvenliği ve güvenliği teşvik etmektedir. Bu da onu bu çağda tek güvenli merkeziyetsiz teknoloji durumuna getirmektedir.

Blockchain’in İçerik Üretimlerindeki Olumlu Etkileri:

Proje defter teknolojisi, içerik oluşturucuların üretimleri üzerinde daha çok yetkiye sahip olmalarını sağlar. Yeni içeriklerin de üretimine destek olabilmektedir. Özellikle Blockchain, müzik sanatçılarının, aktörlerin ve gazetecilerin içeriklerini kolaylıkla takip etmelerini sağlar. Ayrıca bunlar üzerinden para kazanmalarını da sağlayacaktır.

YouTube gibi merkezileştirilen üçüncü tarafların ortadan kaldırılması yakındır. Ayrıca bu hamle sanatçıların merkezi medya ve eğlence prodüksiyon sistemi altında şu anda elde ettiklerinden daha fazlasını kazanacakları anlamındadır. Aynı zamanda sanatçılar Blockchain ağındaki uzun zincirli gelirden de oldukça büyük ölçüde yararlanacaktır. Özellikle dağıtılmış defter teknolojisi, içerik oluşturucuların ve eğlendiricilerin, karma mekanizma gösterimini kullanıp çeşitli konumları, ülkeleri ve kıtaları içeren projeleri ele almalarını sağlayacaktır.

Medya ve Eğlence Endüstrisinde Blockchain Uygulaması Nedir? Medya ve Eğlencede Korsanlık ve İntihal:

Blockchain endüstri, korsanlık ve telif hakkı iddialarıyla uzun bir süre mücadele etmiştir. Özellikle Blockchain bu problemleri tamamen çözmeyebilir. Fakat kötü niyetli yasadışı eylemleri durdurmak için ortaya konan en iyi uygulama olabilmektedir. Eğer geliştiriciler interneti tamamıyla Blockchain’in dağıtılmış defter teknolojisi üzerine inşa etselerdi, yasa dışı eylemlerin kamyonla taşınmasını tespit etmek, takip etmek ve durdurmak oldukça basit olurdu. Ayrıca dağıtılmış defter teknolojisi, kullanıcıların zaten diğer kullanıcılarına ait olan yayınlanan içerikleri paylaşmasını ve bunlardan faydalanmasını oldukça zorlaştırabilmektedir. Özellikle kullanıcılar, diğer kişilerin içeriklerini paylaşmadan ya da bunlardan faydalanmadan önce kullanıcılarından izin alması gerekmektedir.

Eşler Arasında Medya ve Eğlence Endüstrisinde Blockchain İşlemleri:

Blockchain ağındaki eşler arası işlemler, içerik oluşturucularla medya tüketicileri arasında doğrudan ticari işlemlere izin verecektir. Aynı zamanda, bir kullanıcının içerik kullanıcılarının ödeme haklarına uyması için gereken ticari teşvikler, eşler arası işlemler yoluyla da kapatılabilmektedir. 

Özellikle eşler arası bir iş modeli, telif hakkıyla korunan içeriğin telafi edilmesini sağlar. Bu süreç, iki taraf arasındaki akıllı sözleşmelerin doğrulanması yoluyla pasif olarak gerçekleşir. Bu da, telif hakkı izinlerinin, P2P ödeme işlemi tamamlandıktan ve tazminat ücretlerinin kullanıcılarına aktarılmasından sonra özerk olarak verileceği anlamına gelmektedir.

Aynı zamanda P2P işlemi de teknik olmayacaktır. Merkeziyetsiz model, kullanıcılara telif haklarına uymaları ve herkes için ödeme haklarına eşit ücretler verilmesini teşvik etmektedir. Özellikle sanatçılar, aktörler ve içerik oluşturucular Spotify gibi merkezi üçüncü taraflardan kaçınacağından, P2P işlemleri aracılığıyla içerik oluşturucular gelirlerini en üst seviyeye çıkacaktır.

Televizyon Yayıncılığında Blockchain:

Blockchain uygulandığında, yeni teknoloji, haberlerin ve diğer ana akım içeriğin yayınlanmasında hayati bir roldedir. Özellikle bir haber olayı, bütün Blockchain’lere gömülü hash aracılığıyla ağda doğrulanmaktadır. Daha sonra söylentiler gibi doğrulanmayan bilgiler artık yayınlanmayacak ve ana akım izleyicilerine de yayınlanmayacaktır. Ayrıca sahte haber veya videolar yayınlamak imkansız veya oldukça zordur. Blockchain ticari tarafta tüketicilerin sadece izlemek istedikleri kanallar ve yayınlamak istedikleri içerik miktarını ve türü için ödeme yapmalarını sağlar. Özellikle “Televizyon Yayıncılığı” süreçlerini daha merkeziyetsiz duruma getirecektir. Kullanıcılar izlemek istedikleri ve ne için ödeme yapmak istedikleri açısından daha çok kontrole sahip olur.

Film Dağıtımında Defter Teknolojisi:

Blockchain başarılarının arkasındaki ilkelerden bir tanesi, bloklara eklenen bilgileri hiç kimsenin silememesidir. Ayrıca ağın bu özel özelliği film endüstrisinde devrim yaratabilmektedir. Mesela; bir film ya da bölümün doğrulanan her erişiminin hakları için bir oyuncuya ödeme yapılabilmektedir. Özellikle Blockchain teknolojisi, aktörlerin ağdaki her doğrulanan görünümlerini takip etmelerini sağlar. Hiçbir kimse görüntüleme bilgilerini silemeyeceğinden, bloklara gömülü bilgiler oldukça güvenilirdir.

Ayrıca yaratıcılar içeriklerine yerleştirilen reklamların takibi ve para kazanma esnasında bunları doğru fiyatlandırma ayrıcalığına sahiptir. Özellikle aynı çalışma prensipleri sebebiyle, takip zinciri Blockchain’de yapıldığında kolay olacaktır. Buradaki defter teknolojisi paylaşılan haklar içeriğinden elde edilen bütün geliri takip edilmektedir. Bununla birlikte kazanılan geliri her bir tarafın sahip olduğu haklara bağlı şekilde paydaşlara tahsis edilmektedir. Bu sayede içerik haklarının paylaşımı oldukça kolaylaşacaktır. Ayrıca medya şirketleri ve aktörleri içeren sözleşmeler, Blockchain ağında akıllı sözleşme olarak saklanacaktır. Bu sayede Blockchain güvenliği, bu sözleşmeleri orijinal formlarında koruyacaktır. Daha sonra ilgili her bir tarafı imzalanan sözleşmelere karşı sorumlu duruma getirecektir.

Benzer Yazılar

OpenSea Studio: Sanatçılar İçin NFT Koleksiyonu Oluşturma ve Tanıtma Platformu

OpenSea, 3 Ekim tarihinde yeni bir özelliği olan OpenSea...

Pudgy Penguins: Walmart İşbirliği ile NFT Projesi Rekor Kırıyor

NFT Projesi Pudgy Penguins, Sadece Bir Duyuruyla Satışlarını Üç...

Eylül Ayının Kazandıran NFT Projeleri: Proje Seçimlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Eylül Ayında Kazandıran NFT Projeleri: Projeleri Seçerken Nelere Dikkat...

NFT Piyasasında Değer Tartışması: Rolling Stone Raporu İle Ortaya Çıkan Gerçekler

Rolling Stone dergisi, NFT'ler hakkında yapılan bir araştırmaya atıfta...

Eski SEC Başkanı John Reed Stark: NFT’ler ve Kripto Paraların Değeri Yok Olacak!

Eski SEC Başkanı John Reed Stark, kötü piyasa koşulları...

Binance NFT, SAND Stake ve Polygon Desteğini Sonlandırma Kararı: NFT Piyasasında Değer Kaybı Devam Ediyor

NFT piyasası gün geçtikçe değer kaybediyor. Olumsuz piyasa koşulları...