İlk Tweet NFT’si Jack Dorsey’e aitti. Yaklaşık 3 milyon dolar karşılığında edindiği ilk tweet’i yeniden satışta. Bir yıl sonra, alıcı bulmakta zorlanıyor ve başarısız NFT spekülasyonunun korkunç bir örneği.
Mart 2021’de NFT terimi herkesin ağzında ve bu dijital eserler için fiyatlar yükselmekteydi. Her şeyi ve her şeyi NFT haline getirip satıyoruz… Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey daha sonra Mart 2006’da yayınladığı ilk tweet’ini satmaya karar vermişti.
Valuables platformunda önerilen bu tweet, belirli bir Sina Estavi tarafından ödenerek 2,9 milyon dolara satın alındı. Ne yazık ki, ilk satın alan kişi anlaşmanın geleceğini çokta iyi koklamamış gibi görünmekte. Birkaç gün önce, bu girişimci tweet’in açık artırmasını ve kârın %50’sini hayır kurumlarına bağışlayacağını duyurdu. Ne yazık ki, açık artırma bu makalenin yazıldığı sırada acı bir şekilde 13.000 dolara (4,2 ETH) ulaşıyor. Ve daha da yüksek teklifler nadir hale geliyor. Buradan çıkarılması gereken sonuç ise çok açık. NFT spekülatif çılgınlığına biraz öncülük etmekte.
İlk Tweet NFT’si Ne Olacak?
Geçtiğimiz dönemlerde NFT satışı büyük bir ivme kazanmaktaydı. Bu da neredeyse her şeyin bir NFT’si oluşturulup fahiş fiyatlara satılmasına neden olmaktadır. Hali hazırda yüksek fiyatlara hâlâ satış gerçekleşiyor olsa bile İlk Tweet NFT’si için durum pekte iyi değil. Geçen sene 3 milyon dolara satılan İlk Tweet NFT’si bu yıl 13 bin dolar ediyor… Bu bile aslında NFT sektörünün ne kadar manipülatif olduğunun bir kanıtı. Bugün milyonlarca dolar değer biçilebilen bir NFT yarın değerini neredeyse büyük ölçüde kaybedebiliyor.
Atılmış ilk Tweet’in NFT’si ile aynı kaderi paylaşmakta olan binlerce NFT’nin varlığından söz edilebilir. NFT piyasalarının nam yapmasını sağlayan durumun başında ise beklenmedik dijital eserlere büyük ilginin olması. Bundan 2 yıl önce kimse pixel çalışmalarının milyon dolarlar edeceğini düşünmezdi. Fakat şimdilerde ise NFT dünyasına günde binlerce yeni pixel çalışması eklenmekte ve en ucuzunun fiyatı neredeyse 0.2 ETH.
Bu sebeple herhangi bir NFT yatırımı yaparken proje derinliğine bakılması ve gelecekte değer kaybı yaşanıp yaşanmayacağını tekrar tekrar düşünüp öyle karar vermekte fayda var.