Amerikan Uzay Ajansı Nasa ve oyun şirketi Epic Games Metaverse için ortaklık kurdu. Buna göre iki kuruluşun geliştiricileri, Mars gezegeninde bir sanal gerçeklik (VR) deneyimi yaratmayı hedefliyor. NFXhaber olarak, sizin için derledik.
NASA, Metaverse’ye adım attı
Sanal gerçeklik teknolojisinin oyun endüstrisinde hızla büyüyor. Bunun yanında, diğer endüstrilerde önemli sayıda fırsatların kapısını açtı. Örneğin, Bilimsel araştırma ve eğitim sektöründeki NASA’nın son hamlesi, metaverse’nin potansiyelini kabul ettiğini gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde bir duyuru yayınlayan NASA, Epic Games Metaverse ile ortaklık kurduğunu duyurdu. Ortaklık, oyun geliştiricilerine bir “meydan okuma” içeriyor. NASA, Mars’ı dünyadan ayrılmadan gezmek için hazırlanan sanal gerçeklik varlıkları ve deneyimleri yaratma planıyla, geliştiricileri davet ediyor.
Meydan okuma, benzersiz projeler için kitle kaynaklı çözümlere olanak tanıyan HeroX platformu aracılığıyla yayınlandı. NASA’nın meydan okuması oyun geliştiricilerine yönelik. Bu yüzden, Epic Games Metaverse ile ortaklık kurdu. Geliştiriciler, oluşturdukları Mars NFT’leri ve deneyimlerini, NASA’nın Mars XR Operasyon Destek Sistemi ortamında test edecek. Bu dijital öğelerin yaratılması ise, geliştiricilerin Unreal Engine 5’den yararlanması ile mümkün olacak.
Epic Games Metaverse ile Mars’a gideceğiz
Geliştiriciler, elbette, baştan sona bir Mars simülasyonu geliştirmeyecek. MarsXR ortamı, geliştiricilerin başlaması için halihazırda önemli miktarda içeriğe sahip. MarsXR, 400 km2’den fazla Mars arazisini içeriyor. Bunun yanında simülasyonda; gündüz/gece döngüleri, gerçekçi hava koşulları ve Mars’tan uyarlanan yerçekimi yer alıyor. Kullanıcılar ayrıca uzay giysileri ve geziciler dahil çeşitli NFT’lere sahip bir dünyaya erişebiliyor. Geliştiriciler daha sonra bu varlıklara ekleme yapma imkânına da sahip olacak. Buna ek olarak, mevcut tasarımları kendi özel deneyimlerini yaratmak için de kullanabilecekler.
MarsXR nasıl olacak?
NASA ve Epic Games Metaverse konusunda anlaştı. Peki meydan okuma nasıl olacak? NASA, geliştiricilerin kendileri için en anlamlı olanı seçebilmeleri için beş farklı deneyim stili arıyor. NASA’nın değerlendireceği beş kategori yer alıyor. Bu kategoriler arasında Kamp Kurma, Bilimsel Araştırma, Bakım, Keşif ve son olarak Bizi Şaşırt bulunuyor. Her kategori için 4 olmak üzere toplam 20 ayrı ödül var. Ayrıca, kategoriler için 7.000 dolarlık bir ödül havuzu da mevcut. Her kategorinin kazananı 6.000 dolar alacak. Meydan okumaya katılanların, katılmak için 80 günü olacak.
Meydan okuma şimdiden büyük bir ilgi gördü. Çoğunluğu 1-2 kişilik ekiplerden oluşan 150’den fazla ekip şimdiden yerini aldı. Önümüzdeki aylarda meydan okumaya katılan ekiplerde artış göreceğimizden de şüphem yok. Ekipler arasında Kenya, İran, Ukrayna, Güney Kore, Tayvan ve daha fazlası dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar yer alıyor. Bir Mars simülasyon deneyimi yaratmak herkes için heyecan verici bir fırsat.