Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

NFT Blockchain’leri İçin En İyi Baş Ucu Kılavuzu!

Paylaş

NFT Blockchain’leri İçin En İyi Baş Ucu Kılavuzu!

NFT merkalıların en İyi NFT Blockchain’leri hakkında merak ettikleri bir çok soru bulunuyor. NFXHaber olarak bu yazımızda NFT Blockchain’leri hakkında merak ettiğiniz sorular için bir kılavuz hazırladık. Keyifli okumalar.

NFT’ler söz konusu olduğunda blok zincirleri NFT’ler için tek durak olarak kabul edilebilir. Bu alanda çok sayıda blok zinciri giderek daha da popüler bir hale geliyor. Ancak, Ethereum blok zincirlerinin sunduğu yüksek işlem ücretleri ve çevresel etkiler göz önüne alındığında, NFT sanatçıları ve meraklıları, yeni NFT’ler üretmek ve takas etmek için başka seçenekler aramaya devam etti.

Fakat, hangi blok zinciri üzerinden basılacağını belirlerken dikkat edilmesi geren birkaç unsur vardır. Bu unsurlardan bazıları, ağ boyutu, yaratıcı maliyeti, tüketici harcama alışkanlığı, güvenlik ve topluluk girdisidir.

Hangi En Başarılı NFT Blockchain’leri Hangisidir ?

Ethereum

NFT’ler için en popüler blok zinciri şu anda Ethereum’dur. Oldukça merkezi olmayan bir yapıya sahiptir ve herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan gerçekleşir. İşlemler için tipik olarak duyulan tüm finansal ve yasal hizmetlerini de sağlar. Ayrıca, en popüler NFT pazarlarından bazılarına (Opensea), NFT projelerine (CryptoPunks ve Board Ape Yacht Club) ve NFT sanatçılarına (Pak ve Beeple) ev sahipliği yapmaktadır.

Aynı zamanda en pahalı blok zincirlerinden biridir ve çok fazla enerji harcar. Bunun nedeni ise, Ethereum’un bir iş kanıtı olan (PoW) mekanizmasını kullanarak çalışmasıdır.

Ancak, popülaritesi, güvenliği ve kullanım kolaylığı sayesinde nereden basacağınıza karar verirken öncelikle bu blok zincirini göz önünde bulundurmalısınız.

Ethereum blok zinciri üzerinden basılan bazı NFT projeleri şunlardır:

Doodles NFT

Mutant Ape Yacht Club

VeeFriends

Solana

Solana, kripto alanındaki en hızlı programlanabilen blok zincirlerinden biridir. Geçmiş kanıtı (PoH) ve hisse kanıtı (PoS) konsensüs mekanizmaları kullanarak çalışır. PoS ile kullanıcılar, rastgele bir doğrulayıcı olarak seçilebilirler. Doğrulayıcılar, doğrulama işlemlerini tamamladığında SOL kazanır.  PoH ve PoS birlikte çalışır ve olaylar arasındaki zamanın geçişini kriptografik olarak doğrulamak için kullanılır. Solana blok zinciri açısından işlemlerin doğru sırada olması ve doğrulayıcı tarafından bulunmasını sağlamak için kullanılmaktadır.

Tezos

Tezos, geçtiğimiz yıl popülerlik kazanan bir blok zinciridir. Daha yeşil bir alternatif adıyla yola çıkan bu proje, 2021’in başlarında popülerlik kazandı.

Solana’ya benzer bir şekilde Tezos, blok zincirindeki işlemleri doğrulamak için gereken hesaplamalara yardımcı olmak için PoS konsensüs mekanizmasını ve yalnızca bir PoS mekanizmasını kullanmaktadır. Bu nedenle Tezos, Ethereum’dan iki milyon kat daha az enerji kullanmaktadır. Tezos, Ethereum’dan daha düşük işlem ücretlerine sahiptir ancak Solana’dan daha pahalıdır.

Tezos, büyük ölçekli koleksiyonlar basmak isteyenler için harika bir başlangıçtır. Şu anda Objkt, Tezos blok zincirindeki en büyük ve en popüler pazardır.

Flow

Flow, özellikle NFT’ler, oyunlar ve merkezi olmayan uygulamalar (dApp’ler) oluşturmaya yönelik kullanılan yüksek performanslı bir blok zinciridir. Ethereum gibi genel amaçlı blok zincirlerinin aksine, Flow blok zinciri ölçeklenebilirlik göz önüne alınarak inşa edilmiştir. Bu da bütün kullanıcıların blok zincirindeki NFT’lerle potansiyel olarak etkileşime girebileceği anlamına gelir.

İlk olarak 2019’da piyasaya sürülen Flow, NBA’nin blok zinciri ortağı olmuştur. Dapper laboratuvarlarının bir ürünü olan Flow, NBA Top Shot’a ev sahipliği yaptı ve bu kendisini değiştirilemez belirteçlerin popülerleştirilmesinde ayrıştırılamaz bir bileşen haline getirmiştir.

Tezos gibi Flow’da işlemleri doğrulamak için yalnızca PoS konsensüs mekanizmasını kullanmaktadır. Böylece, blok zinciri yüksek miktarda işlemi gerçekleştirebilir. Ayrıca, geliştiriciler şu anda 10.000 işlemi gerçekleştirebilecek bir model üzerinde çalışmaktadır. İşlem ücretleri de çok düşüktür.

Blocktobay dışında, Flow NFT’ler Opensea, Rarible, Foundation ve diğer birçok platform ile takas edilebilmektedir. NBA,NFL,UFC ve diğer kuruluşlar ile blok zincirinde kendi pazar yerlerini oluşturmuştur. Böylece, Slow Spor NFT’leri içinde popüler bir yer haline gelmiştir. Ancak, yine de Solana gibi popüler kullanılmamaktadır. Rekabet açısından Ethereum’un gerisinde kalmıştır.

Worldwide Asset Exchange (WAX)

WAX, NFT olarak oluşturulan dijital koleksiyonların açık, şeffaf, adil, güvenilir, değişmez ve geniş çapta erişilebilirliğe sahip bir pazar olarak tasarlanan merkeziyetsiz bir blok zinciridir. Söz konusu NFT olduğunda, WAX bu alanın lideri olarak görülmektedir. Ancak Ethereum’un aksine hatıralar ve eski koleksiyonların dijital versiyonları için popülerdir.

Diğer yüksek verimli blok zincirlerine benzer şekilde, WAX bir PoS mekanizması kullanır. Aynı zamanda, karbon dengeleme NFT’leri yaratır ve sürdürülebilirlik misyonun bir parçası olarak Climate Care ile ortaklık kurmuştur. Flow’a benzer şekilde işlem ücretleri oldukça düşüktür ve koleksiyoncuları teşvik etmek için, WAX üzerindeki ağ ücretleri WAX topluluğuna yeniden dağıtılmaktadır.

Ayrıca, WAX pazarları beyzbol koleksiyon ürünleri şirketi Topps, yarış devi NASCAR, oyuncak şirketi Hot Wheels, Godzilla, The Princess Bride ve Spiderman gibi birkaç film serisi de dahil olmak üzere çeşitli markalara ev sahipliği yapmaktadır.

Binance Smart Chain (BSC)

Ücretler ve performans açısından tatmin edici bir seçenek arıyorsanız, BSC en iyi seçenektir. BSC, işlemleri kısaltan ve düşük işlemleri destekleyebilen ProofOfStake Authority (PoSA) fikir birliği modelini kullanır. İşlemleri yürüten doğrulayıcılar sırayla bloklar üretir.

Merkezileşme, kripto ve NFT ekosistemindeki birçok kişi için bir çıkış olsa da BSC NFT pazarı 2021’in sonlarına doğru bir miktar hız kazanmıştır. Ayrıca BSC, Ethereum kadar popüler değildir. Ancak, OpenBiSea, AirNFTs ve JuggerWorld gibi pazar yerleri sayesinde popülerliği artmaktadır.

Benzer Yazılar

OpenSea Studio: Sanatçılar İçin NFT Koleksiyonu Oluşturma ve Tanıtma Platformu

OpenSea, 3 Ekim tarihinde yeni bir özelliği olan OpenSea...

Pudgy Penguins: Walmart İşbirliği ile NFT Projesi Rekor Kırıyor

NFT Projesi Pudgy Penguins, Sadece Bir Duyuruyla Satışlarını Üç...

Eylül Ayının Kazandıran NFT Projeleri: Proje Seçimlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Eylül Ayında Kazandıran NFT Projeleri: Projeleri Seçerken Nelere Dikkat...

NFT Piyasasında Değer Tartışması: Rolling Stone Raporu İle Ortaya Çıkan Gerçekler

Rolling Stone dergisi, NFT'ler hakkında yapılan bir araştırmaya atıfta...

Eski SEC Başkanı John Reed Stark: NFT’ler ve Kripto Paraların Değeri Yok Olacak!

Eski SEC Başkanı John Reed Stark, kötü piyasa koşulları...

Binance NFT, SAND Stake ve Polygon Desteğini Sonlandırma Kararı: NFT Piyasasında Değer Kaybı Devam Ediyor

NFT piyasası gün geçtikçe değer kaybediyor. Olumsuz piyasa koşulları...
Önceki İçerik
Sonraki İçerik