Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Dolandırıcılık Olduğu Ortaya Çıkan Ünlü Destekli NFT Projeleri!

Paylaş

Ünlü pazarlamasından yararlanan, giderek artan sayıda NFT dolandırıcılığı bulunmaktadır. Doğru pazarlama stratejileriyle, en sıradan projeler bile kısa vadede çok fazla sükse yaratabilmektedir. Sorun şu ki, hype azaldığında, yatırımcıların elinde sadece değersiz NFT’ler kalmaktadır. NFXhaber olarak, bu şekilde anılan 5 NFT projesini sizin için derledik.

NFT Scam

The Bored Bunny NFT

Muhtemelen şimdiye kadarki en büyük NFT dolandırıcılığı projesi olan proje Aralık 2021’de, her biri 0,4 ETH karşılığında ‘Metaverse ve NFT alanını devralmaya hazır’ sloganıyla piyasaya sürülmüştür. Proje 4.999 Bored Bunny NFT’den oluşmaktadır. Bored Bunny 20 milyon dolardan fazla para topladı. Ayrıca ünlü pazarlaması sayesinde Bored Bunny NFT’leri ilk etapta önemli ölçüde popülerlik kazanmıştır. Dahası topluluğu hızla büyümüştür. Jake Paul, DJ Khaled, David Dobrik, Floyd Mayweather ve French Montana dahil olmak üzere ünlü kişilerin bazıları projeyi tanıtmaya yardımcı olmuştu.

Trollz Collection

Projenin Discord yöneticilerinden birinin düşüncesiz davranıp, kullanıcıların paralarını dolandıran sahte para basma bağlantılarını dolaştırarak topluluğa karşı bir bot saldırısı başlatmasının ardından, 28 Ekim 2021’de başlatılan Trollz Collection, Tekashi’den ilham alan 9.669 avatar içeriyordu. Ekip, hack’ten sonra yeni basıma izin vermeyi durdurmuştur. Ayrıca projeyi 4.797 NFT ile sınırlamayı tercih etmiştir. Ek olarak, Tekashi projeyi tanıtan sosyal medya paylaşımlarını ve NFT avatarını sosyal medya profillerinden kaldırmıştır.

Rich Dwarves Tribe

Bu NFT projesi Aralık 2021’de ortaya çıkmıştır. Ayrıca ilk olarak Ocak 2022’de basımı gerçekleştirilmiştir. BowWow, NeYo, Fred Durst ve Jason Derulo gibi müzisyenler, piyasaya sürülmeden önce Rich Dwarves Tribe projesini fazlasıyla desteklemişlerdir. Kullanıcılar, kripto para projeleri için bir kuluçka makinesi, Metaverse’de reklamı yapılan özelliklerin yanı sıra ücretsiz ürünler, teşvikler ve token çıkarma sözü veren NFT’ler bekliyordu. Bununla birlikte, projenin ilk yayınlanmasından kısa bir süre sonra, yaratıcıları topladıkları fonlarla birlikte ortadan kaybolmuştur.

Swipathefox

NBA sezonunun en yoğun olduğu ocak ayında projeyi başlatarak kendini fazla büyüttüğünü iddia eden NBA oyuncusu De’Aaron Fox, Swipathefox NFT projesi aracılığıyla 1,5 milyon dolardan fazla çalmakla suçlanmaktadır. Proje olarak 6000 benzersiz NFT’yi piyasaya sürme sözünün yanı sıra, kendisi ile çekiliş ve özel sohbetler gibi özel bonuslar vaat ettiği bildirilmişti. Ancak vadedilen faydalar sağlanılmamıştır.

The Eternal Beings NFT Collection

Rapçi Lil Uzi, NFT dolandırıcılıklarına karışmasıyla ün kazanan başka bir yıldızdır. Yaklaşık 8 milyon Twitter takipçisi arasında bu konuda çok konuşulduktan sonra, NFT koleksiyonu geçen yıl eylül ayının sonlarında piyasaya sürülmüştür. Ayrıca yayın hayatı kısa sürerek hemen yok olmuştur. Uzi, NFT koleksiyonu ile ilgili tüm bilgileri web sitesinden kaldırmış ve projeden tamamen vazgeçmiştir. Bunun doğrudan bir sonucu olarak, NFT’lerin fiyatı, 2,5 SOL olan ortalama basım fiyatından yaklaşık 0,13 SOL’a düşüş yaşamıştır.

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Son yıllarda NFT sektörü, önde gelen pazarların milyarlarca dolar gelir elde etmesiyle hızla büyüme yaşamıştır. Bu başarı miktarı kaçınılmaz olarak, şüphelenmeyen yatırımcılardan yararlanmak için rug pull kullanmaya istekli dolandırıcıları cezbetmiştir. NFT’ler hakkında hiçbir şey bilmeyen popüler ünlülerin önerilerini takip etmenin dışında, yatırımcıların eğitim almaları gerekmektedir. Ayrıca kendilerini endüstri hakkında yeterince geliştirmeleri gerekiyor.

Yatırımcılar kripto paralarda olduğu gibi NFT projelerinde de tamamen yalnızlardır. Bir kripto paranın araştırılması ne kadar önemliyse NFT’lerin araştırılması da o kadar önemlidir. Ekip iyice araştırılmalıdır. Faydaların sağlanabilirliği değerlendirilmelidir. Aşırı fayda sağlamasını beklenmeyen bir koleksiyona yatırım yaparken risk miktarı çok iyi ayarlanmalıdır. Sektör ilerledikçe dolandırıcılık yöntemleri de ilerleyecektir. Dünyada ki bütün sektörlerde aynı sistem işlemektedir. Bir sektöre olan saldırılar her zaman sektörün ilerlemesiyle doğru orantılıdır.

Benzer Yazılar

OpenSea Studio: Sanatçılar İçin NFT Koleksiyonu Oluşturma ve Tanıtma Platformu

OpenSea, 3 Ekim tarihinde yeni bir özelliği olan OpenSea...

Pudgy Penguins: Walmart İşbirliği ile NFT Projesi Rekor Kırıyor

NFT Projesi Pudgy Penguins, Sadece Bir Duyuruyla Satışlarını Üç...

Eylül Ayının Kazandıran NFT Projeleri: Proje Seçimlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Eylül Ayında Kazandıran NFT Projeleri: Projeleri Seçerken Nelere Dikkat...

NFT Piyasasında Değer Tartışması: Rolling Stone Raporu İle Ortaya Çıkan Gerçekler

Rolling Stone dergisi, NFT'ler hakkında yapılan bir araştırmaya atıfta...

Eski SEC Başkanı John Reed Stark: NFT’ler ve Kripto Paraların Değeri Yok Olacak!

Eski SEC Başkanı John Reed Stark, kötü piyasa koşulları...

Binance NFT, SAND Stake ve Polygon Desteğini Sonlandırma Kararı: NFT Piyasasında Değer Kaybı Devam Ediyor

NFT piyasası gün geçtikçe değer kaybediyor. Olumsuz piyasa koşulları...