Çoğu zaman, NFT’lerdeki bir sonraki büyük şey, yıllardır olmasa da aylardır var olan bir projedir. Tarihsel değeri olan koleksiyonların bir noktada yeniden canlandığı, sektördeki birçok kişi tarafından kabul görüyor. Buna örnek olarak CryptoPunks, Curio Cards, MoonCats, Ghxsts ve hatta Ether Rocks koleksiyonunun değerlenmesi verilebilir. Artık, eski projelerde gördüğümüz değer patlaması CryptoSkulls NFT için de gerçekleşti.
NFT topluluğu, CryptoSkulls projesinin ortaya çıkışından yıllar sonra, koleksiyona yeniden ilgi gösterdi. Piksel sanatıyla oluşturulan 10 bin kafatasından oluşan koleksiyon, zirve yaptı. Buna göre CryptoSkulls NFT, bugün OpenSea’nin 24 saatlik satış hacmi tablosunda zirvede yer alıyor. Ayrıca koleksiyon, 5.000’den fazla ETH’lik satış ve 10.206 bireysel müşteri ile rekor kırdı. Bunun sonucunda birçok kişi, yeniden canlanan proje hakkında bilgi aramaya başladı. NFXhaber olarak, CryptoSkulls projesi hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.
CryptoSkulls NFT nedir?
CryptoSkulls, geliştirici ve sanatçı Alex Slayer’ın eseri. 2019 yılının Mayıs ayında piyasaya sürülen koleksiyon, Plasma Bears ve Autoglyphs gibi yenilikçi projelerle aynı zamanda pazara çıktı. 10.000 adet NFT’den oluşan proje, piksel sanatı tasarımıyla oluşturulan kafatası görsellerini içeriyordu. Bu proje, Larva Labs’ın 2017’deki çığır açan projesi CryptoPunks’a benzersiz bir atıf yapıyordu.
CryptoSkulls, geçtiğimiz yıl patlama yapan PFP NFT’lerine oldukça benziyor. Koleksiyondaki her NFT, bazıları diğerlerinden daha nadir olmakla birlikte, çeşitli özellikleri barındırıyor. CryptoSkulls durumunda, bu nitelik aralığına “Benzersizlik İndeksi” denir. Benzersizlik Endeksinde bir NFT, ne kadar az bulunan bir özelliğe sahipse, o kadar nadirdir.
Genel CryptoSkull arzının ötesinde, projenin kurucu ekibi ayrıca 10 Skull Lords yayınladı. Bu aşırı nadir NFT’ler, elle çizilen, isimler atanan ve 1 Benzersizlik İndeksi ile donatılan efsanevi öğelerdir. Skull Lords’ların çoğu, statik piksel görüntüleri gösteriyor. Bu nedenle, tüm efsanevi öğeler, proje tarafından eşit yaratılmadı. Bazı Skull Lords’lar, müzik içeren kısa ve animasyonlu YouTube videolarına erişmeyi mümkün kılıyor.
CryptoSkulls nasıl ortaya çıktı?
Aslında CryptoSkulls, çok yavaş bir başlangıç yaşadı. Koleksiyon, geçen yıl, NFT pazarındaki kullanıcıların çok küçük bir kısmına bile ulaşmadı. Bununla birlikte koleksiyon, büyük oranda basılmayı başardı ve resmi CryptoSkulls hesabının bünyesinde tutuldu. CryptoSkulls’un son basımı, koleksiyonun piyasaya sürülmesinden ve takipçiler kazanmaya başlamasından birkaç ay sonra gerçekleşti. Bu, 2019 yılının Ağustos ayına denk geliyor.
Ekim 2020’de CryptoSkulls, projeyi Gold of Skulls adlı bir oyun deneyimiyle birleştirme planlarını açıkladı. Bununla birlikte, her CryptoSkull NFT’nin, 2021 kışında piyasaya sürülmesi planlanan Gold of Skulls’ta oynanan bir token olacağı haberi de geldi. Proje, oyun geliştirmeyi desteklemek için 1.000 CryptoSkulls’a Game Token’inin tanımını verdi. Ayrıca onlara, gelecek oyunda ekstra özelliklere sahip olacaklarını açıkladı. Böylece, CryptoSkulls ve onunla bağlantılı olan Gold of Skulls oyununun çevresindeki hype arttı.
Gold of Skulls oyun duyurusu, CryptoSkulls ekibi tarafından oluşturulan bir ERC-20 tokenini de içeriyordu. Bu token, 10 milyon arz ile sınırlıydı ve GSK adıyla piyasaya çıktı. Mevcut olarak GSK, ShibaSwap borsasından işlem görüyor. Token, NFT pazarı OpenSea üzerinden CryptoSkulls NFT eserlerini satın almak için kullanılıyor. Varlığın gelecekteki kullanım durumları arasında, Gold of Skulls oyunu için oyun içi ödülleri ve geliştirme hibeleri yer alıyor.
CryptoSkulls nereye gidecek?
Tüm bunların sonucunda koleksiyon, sayısız eski projeyi gölgede bırakmayı başardı. CryptoSkulls NFT, mevcut olarak Ethereum ağındaki en büyük ikinci PFP NFT koleksiyonu olarak yer alıyor. Onun önündeki tek proje ise, ünlü CryptoPunks. Ancak, CryptoSkulls’un yükselişi, bir kişinin PFP projesi tanımına bağlıdır. Bunun nedeni projenin, yalnızca bir PFP koleksiyonu değil, aynı zamanda bir oyun projesi olmasıdır. Her durumda, bir NFT projesinin bu kadar düşük bir fiyat noktasından böyle bir yükseliş gerçekleştirmesi, heyecan nedenidir. Bu, proje geliştiricilerinin hala aktif olarak CryptoSkulls ticareti yaptığı ve Gold of Skulls geliştirdiği gerçeğiyle bağlantılıdır. Tüm bu hamleler, koleksiyonun ticaret hacminin 2022 yılında patlamasına yardımcı oldu.
Bazıları, CryptoSkulls’un, 2021 sonbaharında Cadılar Bayramı için ikinci bir NFT koleksiyonu çıkaracağını düşündü. Ancak proje, 11 Ocak 2022’de, GaryVee, Steve Aoki, GMoney, FVCKRENDER gibi önemli kişilerin ilgisine yanıt olarak dikkate değer bir talep artışı yaşadı. Projenin buradan nereye gideceğini kimse tahmin edemez. Ancak, Alex Slayer hâlâ projeyi yönetiyor. Bununla birlikte koleksiyon Twitter’da her zamanki gibi aktif ve CryptoSkulls NFT’nin, 2022 avatar pazarında çok iyi bir yer edinmesi mümkün.