Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

Bob Iger, Disney’e CEO Olarak Dönüş Yaptı!

Paylaş

Bob Iger, koltuğundan ayrıldıktan bir yıl sonra Disney’in CEO’su olarak sürpriz bir geri dönüş yaptı. Dönüşü, eğlence şirketinin yatırımcı güvenini ve medya yan kuruluşundaki gelirlerini artırma çabalarıyla aynı zamana denk geldi. NFXhaber olarak, detayları sizin için derledik.

Bob Iger, Emekli Olmadan Önce İyi Bir Performans Gösteriyordu

Disney, Pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, geçen yıl başkan olarak emekli olmadan önce 15 yıl CEO olarak görev yapan 71 yaşındaki Iger’in bu görevi iki yıl daha sürdürmeyi kabul ettiğini duyurdu. Şubat 2020’de tıpkı COVID-19 salgını zorunlu park kapatmaları ve ziyaret kısıtlamaları sırasında Disney’in CEO’su olarak görevi devralan Bob Chapek’in yerini artık Iger alacak.

Iger şirketten ayrıldığını açıkladığında Disney, akış cephesinde Netflix’e karşı mücadeleye öncülük ediyordu. Şirket, Iger’in liderliği sırasında piyasa değerini beş kat artırdı. Ayrıca Pixar Animation Studios, Marvel Entertainment ve 21st Century Fox gibi birçok satın alma gerçekleştirdi.

Iger’in istifa etmeden önce şirketi kazanan içerik oluşturmaya yönlendirdiği iddia ediliyor. Ayrıca metaverse ve NFT’lerin ateşli bir destekçisidir. Disney’in ilk döneminde yıllık hissedar getirisi, Comcast’in rekabetinin ve genel borsanın çok üzerinde, %14’ün üzerindeydi. Şimdi Iger, bu ikinci dönem boyunca “Disney’i yenilenen bir gelişim yoluna sokmak” ile görevlendirildi. Ek olarak Disney’e göre bir yedek bulmak için yönetim kurulu ile birlikte çalışacak.

Iger’in Dönüşü Birçok Kişi İçin Şok Oldu

Iger’in dönüşü birçok kişiyi şaşırttı. Haberin doğrulanmasının hemen ardından Netflix kurucu ortağı Reed Hastings tweet attı:

“Ah, Iger’in başkanlık teklifini bekliyordum. O inanılmaz.”

Markets.com analisti Neil Wilson, belki de Disney için daha deneyimli bir lidere sahip olmanın gerekli olduğunu öne sürdü. Firma, Netflix Inc. ile rekabet edebilmek ve hisselerinin değerini yükseltmek için muazzam meblağlar harcıyor.

Hisse senedi, bu yıl şu ana kadar değerinin %40’ından fazlasını kaybetti. Ayrıca daha büyük Dow Jones Sanayi Ortalamasındaki kabaca %7’lik düşüşün altında performans gösterdi. Chapek görevdeyken, neredeyse değerinin üçte birini kaybetti. Başkan Susan Arnold’un açıklaması şöyle:

“BOI, Bob Iger’in, Disney’in giderek daha karmaşık hale gelen bir endüstri çalkantısı dönemine girerken, bu önemli aşamada Şirkete liderlik etmek için ideal olarak uygun olduğuna karar verdi.”

Bu ay Disney, akışlı medya bölümünde artan kayıpları ortaya çıkaran bir mali tabloyla yatırımcıları şok etti. Dördüncü çeyrek kazançlarının açıklanmasından bir gün sonra hisse fiyatları 20 yılın en düşük seviyesine indi. İşletme, 2019 lansmanından bu yana kar elde etmedi ancak Disney, Disney+’ın 2024 mali yılında para kazanmaya başlamasını beklediğini belirtti. Iger, personel üyelerine yazdığı bir notta şunları yazdı:

“Ben iyimserim ve Disney’de geçirdiğim yıllar boyunca bir şey öğrendiysem, o da belirsizliklerde bile çalışanlarımızın ve oyuncu kadromuzun imkansızı başardığıdır.”

Hissedar Baskısı

Bu yıl, milyarder Daniel Loeb tarafından yönetilen bir şirket olan Third Point de dahil olmak üzere bir dizi aktivist yatırımcı Disney üzerindeki baskılarını artırdı. Ağustos ayında Loeb, Hulu’nun azınlık sahibi Comcast Corp’tan planlanan satın alımını hızlandırmak ve ESPN spor televizyon ağını devre dışı bırakmak da dahil olmak üzere ayarlamalar için baskı yapmaya başladı. Daha sonra yatırımcı, ESPN’nin Disney için önemini artık anladığını belirtti.

Ek olarak Third Point, Disney’i yönetim kurulu üyelerini değiştirmeye çağırdı. Ayrıca iki taraf Eylül ayında bir anlaşmaya vardı. Bununla birlikte eski Meta CEO’su Carolyn Everson’a yönetim kurulunda bir koltuk verdi.

Benzer Yazılar

OpenSea Studio: Sanatçılar İçin NFT Koleksiyonu Oluşturma ve Tanıtma Platformu

OpenSea, 3 Ekim tarihinde yeni bir özelliği olan OpenSea...

Pudgy Penguins: Walmart İşbirliği ile NFT Projesi Rekor Kırıyor

NFT Projesi Pudgy Penguins, Sadece Bir Duyuruyla Satışlarını Üç...

Eylül Ayının Kazandıran NFT Projeleri: Proje Seçimlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Eylül Ayında Kazandıran NFT Projeleri: Projeleri Seçerken Nelere Dikkat...

NFT Piyasasında Değer Tartışması: Rolling Stone Raporu İle Ortaya Çıkan Gerçekler

Rolling Stone dergisi, NFT'ler hakkında yapılan bir araştırmaya atıfta...

Eski SEC Başkanı John Reed Stark: NFT’ler ve Kripto Paraların Değeri Yok Olacak!

Eski SEC Başkanı John Reed Stark, kötü piyasa koşulları...

Binance NFT, SAND Stake ve Polygon Desteğini Sonlandırma Kararı: NFT Piyasasında Değer Kaybı Devam Ediyor

NFT piyasası gün geçtikçe değer kaybediyor. Olumsuz piyasa koşulları...